URAGAN ZBRISAO PUTINOVU TVRĐAVU: Amerika usavršila klimatsko ORUŽJE!

Autor:

Svet

27.11.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uništene čelične mreže koje su branile Krimski most i ratne luke, kao i sistem rovova za odbranu od ukrajinskog desanta

URAGAN ZBRISAO PUTINOVU TVRĐAVU: Amerika usavršila klimatsko ORUŽJE!

Foto: Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Profimedia, Printscreeen

Moćni ciklon Betina, s razornom snagom kao iz planova američkih vojnih i civilnih službi o klimatskom oružju, zbrisao je utvrđene ruske položaje na Krimu, namenjene odbrani od ukrajinskog desanta. Pokidane su i čelične mreže, koje su sprečavale prilaz plovećih dronova Krimskom mostu i ratnim lukama Crnomorske flote u Sevastopolju i Novorosijsku.


PRETNJA IZ KIJEVA


Anton Gerašćenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, objavio je da su oluja i talasi visoki od osam do 10 metara odneli ruske rovove i minska polja na krimskim plažama.


- Voda u Jevpatoriji uništila je odbrambenu liniju na obali i zgrade u kojima su boravili inženjeri, te druge pripremljene položaje - napisao je Gerašćenko.


Vetar je duvao brzinom od 150 kilometara na sat, a bez struje je ostalo oko pola miliona ljudi na Krimu i u kopnenom delu Rusije. Sve ovo desilo se samo dva dana nakon što je šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk, izjavio da je osuđen na propast Krimski most, koji je već rušen upravo eksplozivom s plovećih dronova. Čim je oluja oslabila, Rusi su podigli u vazduh avione su-30 SM, koji su se pokazali efikasnim u borbi protiv plovećih dronova.


Letos su Ukrajinci optuživali Moskvu da izbacivanjem srebro-jodida u oblake izaziva kišu i blato na najvažnijim pravcima njihove ofanzive. Pritom je upravo Moskva sedamdesetih godina 20. veka bila inicijator konvencije o zabrani klimatskog oružja, koju je potpisalo oko 50 zemalja, uključujući SAD, čime su velike sile priznale da su tehnološki sposobne da koriste vreme u ratne svrhe. Aleksandar Frolov, rukovodilac Roshidrometa, kaže da je teško prostorno ograničiti dejstvo klimatskog oružja. Tako je bilo i sada pošto su se na udaru našle i ukrajinske jedinice na mostobranima s istočne strane Dnjepra kod Hersona, ali su nastradali i ruski položaji ispred njih, koji zatvaraju put prema Krimu.


PROJEKAT AVIJACIJE SAD


Vilijam Engdal, američki politikolog i predavač Univerziteta Prinston, početkom godine upozorio je da su vojne i obaveštajne agencije SAD u tajnosti razvile geoinžinjering.
- U junu 1996. američko vazduhoplovstvo objavilo je izveštaj "Posedovanje vremena 2025", u kom su navedene mogućnosti geoinženjeringa da se izazovu padavine ili uraganske oluje. U izveštaju su navedene tehnologije i metode koje donose prevlast na bojnom polju kakva nikada nije postojala, a SAD omogućuju da budu dominantna vazdušna i svemirska sila - naveo je Engdal, a ovaj dokument uklonjen je sa sajta vazduhoplovstva SAD 2021, uoči ruskog napada na Ukrajinu.

 

UZBUNA: RUSKI SU-30 SM DIGNUTI U VAZDUH DA LOVE PLOVEĆE DRONOVE

 

HIPAS 20 PUTA MOĆNIJI OD HAARP


1. Engdal je naveo da je Komitet za kontrolu vremena 1957. predsedniku Dvajtu Ajzenhaueru dostavio izveštaj prema kom bi to moglo postati važnije oružje od atomske bombe
2. Državni sekretar Henri Kisindžer i CIA šezdesetih godina 20. veka odobrili su operaciju "Popaj", kada su iz aviona prskali srebrni i olovni jodid u oblake i pretvorili u blato puteve za snabdevanje vojske Severnog Vijetnama. Ovu operaciju razotkrio je novinar Sejmur Herš, što je dovelo do istrage u Senatu, a njemu donelo Pulicerovu nagradu
3. Kancelarija za pomorska istraživanja razvila je program HAARP na Aljasci. EU je 1999. tražila informacije o rizicima HAARP po zdravlje i životnu sredinu, što je Vašington ignorisao. Zračenje u jonosferu može se koristiti za kontrolu vremena, tvrdilo se u opisu patenta koji je otkupila američka vojska
4. Od 2015. vojne i vladine agencije SAD grade širom sveta jonosferske radare, među kojima je HIPAS kod Ferbanksa od 70 megavata, 20 puta moćniji od HAARP. To uključuje i opservatoriju Arekibo u Portoriku, radar u Japanu i najmoćniji radar za atmosfersko grejanje, EISCAT od jednog gigavata u Norveškoj.

 

Klimatolog Alan Robok: Ovo je projekat CIA


Klimatolog Alan Robok tvrdi da je u umešanost obaveštajaca u klimatske promene posumnjao pre tri godine, kad su ga pozvali iz CIA s pitanjem da li bi druge zemlje mogle da otkriju njihove eksperimente s vremenom.
- CIA je osnovala centar za klimatske promene i nacionalnu bezbednost 2009, što je izazvalo žestoke kritike nekih republikanaca. Centar je zatvoren 2012, ali je agencija rekla da će nastaviti da prati humanitarne posledice klimatskih promena i uticaj na ekonomsku bezbednost SAD - rekao je Robok.


Najjača oluja od 1854, kada je potopljena cela flota


Naučni rukovodilac Hidrometeorološkog centra Rusije Roman Viljfand kaže da je ovo bio najjači uragan još od 14. novembra 1854, kad je besneo Krimski rat (1853-1856).
- Oluja je tog dana potopila između 30 i 50 ratnih britanskih, francuskih, turskih i italijanskih brodova, koji su sprovodili morsku blokadu Sevastopolja. U to vreme još nisu sprovodili tačna merenja, ali po posledicama jedino taj uragan može da se meri s poslednjim - rekao je Viljfand.


Evo šta je uništeno


- Rovovi za rusku pešadiju na plažama zapadne obale Krima
- Utvrđeni položaji za artiljeriju i PVO sisteme koji brane Krim od stalnih udara dronova i raketa
- Oštećena je aerodromska infrastruktura, a vetar je odvaljivao repne elise helikoptera
- Razoreni su priobalni putevi i železnica, a teretni brod je nasukan u plićaku
- Prekinuto je snabdevanje ruske vojske u Zaporožju i na pravcu prema Krimu
- Zbog uništenja električne mreže, ruska vojna infrastruktura prešla je na agregate

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading