NAJVEĆA TAJNA SUKOBA U IZRAELU: Rat se vodi zbog posla vrednog mnogo MILIJARDI DOLARA! Evo gde leži OGROMAN NOVAC!

Autor:

Svet

20.11.2023

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukobi između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze dobijaju novu dimenziju, otkriva se tajna koja leži iza dugotrajnih tenzija na Bliskom istoku. Dok se borbe nastavljaju, stručnjaci ukazuju na nešto mnogo veće od zvanične priče - neiskorišćeno gasno polje pod nazivom "Gaza Marine".

NAJVEĆA TAJNA SUKOBA U IZRAELU: Rat se vodi zbog posla vrednog mnogo MILIJARDI DOLARA! Evo gde leži OGROMAN NOVAC!

Foto: Tanjug/AP

Izrael, predvođen premijerom Benjaminom Netanjahuom, tvrdi da želi zadržati kontrolu nad Pojasom Gaze sve dok se ne postigne demilitarizacija i deradikalizacija. Međutim, prema nekim stručnjacima, istinska želja Tel Aviva da nadzire ovu oblast možda ne proizlazi iz demilitarizacije, već iz neiskorišćenog gasnog polja "Gaza Marine".

Šta je "Gaza Marine"?

"Gaza Marine" je prirodno gasno polje locirano 36 kilometara od obale Pojasa Gaze na dubini od 610 metara. Procenjuje se da sadrži 32 milijarde kubnih metara prirodnog gasa. Ovo polje otkrila je britanska kompanija "British Gas" 1999. godine, a Palestinskim vlastima je data licenca za istraživanje i razvoj ovog područja.

Međutim, od samog početka, projekt je bio obavijen kontroverzama. Izrael je insistirao na kontroli profita od gasa kako bi sprečio njegovo korišćenje "za teror", što je dovelo do propasti sporazuma iz Osla.

Politika i ekonomska dimenzija sukoba

Premda su Palestinske vlasti videle "Gaza Marine" kao "božji dar" i osnovu za nezavisnost, Izrael je sprečavao istraživanje pod izgovorom da bi Hamas i druge palestinske pobunjeničke grupe mogle iskoristiti bogatstvo prirodnog gasa u svojoj borbi protiv Izraela.

Nakon nekoliko godina pregovora, 2015. godine Palestinska vlada je postigla sporazum sa "British Gas-om" koji je omogućio Palestinskim vlastima udeo u pravima na gasno polje. Ova promena stvorila je prostor za razvoj projekta "Gaza Marine", a Palestinci su, uz podršku Egipta, pregovarali o partnerstvu sa stranim investitorima.

Ruski stav i globalni interesi

Međutim, iako su se Palestinci nadali da će eksploatisati gasno polje kako bi ojačali svoju ekonomiju, politički i vojni sukobi između Izraela i Hamasa iznova su poremetili ove planove. Stručnjaci poput međunarodnog naftnog ekonomiste dr. Mamduha G. Salameha ističu da sukob ima dublje korene u istorijskim događajima, kao što je Balfurova deklaracija.

Iako postoji teorija zavere o tome da sukobi proizlaze iz potencijalnih energetskih rezervi, mnogi eksperti tvrde da već postojeća gasna polja u vlasništvu Izraela čine "Gaza Marine" manje ključnim za energetske interese Tel Aviva.

Salameh tvrdi da Palestinci mogu imati udeo u budućim rezervama u istočnom Mediteranu, ali da trenutni sukob nije pretežno izazvan energetskim sporom. Drugi stručnjaci, poput Konstantina Simonova, generalnog direktora Fonda za rusku nacionalnu energetsku bezbednost, ističu da "British Gas" nije nastavio istraživanje u Gazi zbog nedovoljno značajnog profita od tog problema.

Zaključak i perspektive

Dok se borbe nastavljaju, postavlja se pitanje da li će "Gaza Marine" zaista postati ključna tačka sukoba ili će politički, istorijski i ekonomski faktori i dalje dominirati. Izraelski i palestinski lideri, uz podršku SAD-a, pregovaraju o budućnosti gasnog polja, dok se svet suočava s pitanjem da li će ovo pitanje biti ključno za rešenje dugogodišnjeg sukoba na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading