SKANDAL! HEZBOLAH PRETI IZRAELU SNIMKOM VEŽBE VOJSKE SRBIJE: Besramna manipulacija! Montirali snimak sa Peštera uz poruku: "Specijalne snage su spremne!" (VIDEO)

Autor:

Svet

15.11.2023

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vrtlogu propagandnog rata na Bliskom istoku, Hezbolah je nedavno iznenadio svet koristeći snimak vojne vežbe "Sadejstvo 2020" Vojske Srbije kako bi svojim pristalicama i Izraelu poslao snažnu poruku.

SKANDAL! HEZBOLAH PRETI IZRAELU SNIMKOM VEŽBE VOJSKE SRBIJE: Besramna manipulacija! Montirali snimak sa Peštera uz poruku: "Specijalne snage su spremne!" (VIDEO)

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije, Tanjug/AP

Sve je počelo u utorak uveče kada su nalazi bliski Hezbolahu na Twitteru počeli deliti snimke borbenih vežbi Vojske Srbije, fokusirajući se na masovnu artiljerijsku paljbu iz višecevnih modernizovanih raketnih sistema "digitalizovani oganj". Ova vešto odabrana sekvenca trebala je poslužiti kao moćno sredstvo u medijskom ratu koji se vodi između Hezbolaha i Izraela, naveo je portal tvfront.rs.

Interesantno je kako su, od pojave protivoklopnih, artiljerijskih i taktičkih balističkih raketa, države Bliskog istoka, posebno nakon iračko-iranskog rata, razvile opsesiju raketama. Ogroman novac i trud su uloženi u ovu oblast, a sa napretkom digitalne tehnologije, otvorila su se vrata za manipulaciju video materijala u propagandne svrhe.

 

Jedan od primera je da je poligon "Pešter", smešten ni manje ni više nego na jugu Libana. Hezbolah je mudro izabrao kadrove koji su se fokusirali na masovnu artiljerijsku paljbu, stvarajući iluziju da je reč o raketnom napadu u samom Libanu. Iako su ostali delovi snimka pažljivo izostavljeni, teško je osporiti da bi iko van regiona mogao razaznati da li je reč o "Pešteru" ili južnom Libanu. Pritom, Hezbolah računa na to da će ljudi zanemariti činjenicu da je na tom području zima, sa snegom i mrazom, što nije karakteristično za trenutni period u Srbiji.

 

Iako su pojedini sugerisali da je reč o pogrešnom snimku, s obzirom na to da se vidi digitalizovani i običan oganj, situacija je takva da će mnogi, uključujući i određene medije u Srbiji, možda pasti na ovu propagandnu mamac. Hezbolah je, naizgled, vešto iskoristio svoju snalažljivost u medijskom domenu kako bi plasirao ovu snimku u cilju daljnjeg osnaživanja njihovog narativa u konfrontaciji s Izraelom.

Republika

Foto: tweitter/printscreen/@JawadAbubakar7

 

 

Ova propagandna akcija dolazi izuzetno dobro isplanirano, a Hezbolah, posebno njihova elitna specijalna jedinica Ravadan, koja je vodila bitke u Drugom libanskom ratu, ponovno se ističe kao manipulator medijskog rata na Bliskom istoku. Pitanje je samo koliko će svet biti svestan moći i uticaja ovakvih propagandnih manevra u složenim geopolitičkim odnosima regije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading