SVET ŠOKIRAN NAKON NAJNOVIJE IZJAVE IZRAELSKOG MINISTRA! Evo šta predlaže da se uradi sa Palestincima!

Autor:

Svet

14.11.2023

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smotrič, koji je na čelu jedne od verskih nacionalističkih stranaka u koaliciji Benjamina Netanjahua, izneo je svoj stav nakon poziva dvojice izraelskih poslanika koji su u uvodniku Volstrit žurnala pisali o potrebi da zapadne zemlje prihvate porodice iz Gaze koje žele da se presele.

SVET ŠOKIRAN NAKON NAJNOVIJE IZJAVE IZRAELSKOG MINISTRA! Evo šta predlaže da se uradi sa Palestincima!

Foto: www.profimedia.rs

Jedan od visokih članova vlade Izraela, ministar finansija Bezalel Smotrič,  izjavio je u utorak da Gaza ne može opstati kao nezavisni entitet i da bi stanovnici tog područja trebalo da se slože sa "dobrovoljnom emigracijom" i odu u druge zemlje.

- Pozdravljam inicijativu dobrovoljnog iseljavanja Arapa iz Gaze u zemlje širom sveta. To je pravo humanitarno rešenje za stanovnike Gaze i cele regije nakon 75 godina izbeglištva, siromaštva i opasnosti. Država Izrael više neće moći da prihvati postojanje nezavisnog entiteta u Gazi - rekao je ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič.

Prema izveštaju Rojtersa, Smotrič, koji je na čelu jedne od verskih nacionalističkih stranaka u koaliciji Benjamina Netanjahua, izneo je svoj stav nakon poziva dvojice izraelskih poslanika koji su u uvodniku Volstrit žurnala pisali o potrebi da zapadne zemlje prihvate porodice iz Gaze koje žele da se presele.


Jedan od komentara Smotriča odražava strahove u regiji da Izrael želi da protera Palestince iz Gaze i time ponovi masovno raseljavanje koje se dogodilo 1948. godine prilikom stvaranja Države Izrael.

U komentaru za Volstrit žurnal, dvojica poslanika Dani Danon iz stranke Likud i Ram Ben Barak iz stranke Jesh Atid, izrazili su svoj stav da je imperativ međunarodne zajednice da istraži potencijalna rešenja za pomoć civilima koji su pogođeni krizom u Gazi. Jedna od ideja koju predlažu je da zemlje širom sveta prime ograničen broj porodica koje su izrazile želju za preseljenjem kao i da pruže finansijsku podršku za troškove i prilagođavanje na novu sredinu.

Međutim, egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri odbacio je ove stavove izraelskog ministra finansija navodeći da su takve izjave deo politike izraelske vlade koja krši međunarodne zakone. On je istakao da Egipat potpuno odbacuje svaki pokušaj da se opravda ili podstakne raseljavanje Palestinaca iz Gaze i da će to isto učiniti i međunarodna zajednica.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ema

16.11.2023 19:18

Zato se jevreji ne presele u Ameriku i ostave Palestince na svome?