IZRAELSKU VOJSKU TEK ČEKA PAKAO? HAMAS NAJSPREMNIJE TRUPE ČUVA ZA KRAJ: Vojni ekspert objašnjava - elitne snage još nisu ušle u borbu sa Izraelcima!

Autor:

Svet

14.11.2023

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vojnoj analizi za Al džaziru, objasnio je da elitne snage u gradu Gazi još nisu ušle u borbu, misleći pritom na brigade Šujaija i Al-Tufah, iz rezervnog sastava brigada Al-Kasam.

IZRAELSKU VOJSKU TEK ČEKA PAKAO? HAMAS NAJSPREMNIJE TRUPE ČUVA ZA KRAJ: Vojni ekspert objašnjava - elitne snage još nisu ušle u borbu sa Izraelcima!

Foto: www.profimedia.rs

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fajez Al-Duvairi, u analizi za Al Džaziru, objasnio je da elitne snage Hamasa u gradu Gazi još uvek nisu uključene u borbu.

 

Brigade Al-Kasam imaju 12 bataljona (EPA) Objavljeno 13. novembra 2023. Vojni i strateški stručnjak, general-major Al-Duvairi, izjavio je da je 70 posto ukupnih snaga Brigada Al-Kasam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, u potpunosti ili delimično angažovano u sukobu sa izraelskom vojskom koja napreduje iz nekoliko pravaca na severu Pojasa Gaze.

 

U vojnoj analizi za Al džaziru, objasnio je da elitne snage u gradu Gazi još nisu ušle u borbu, misleći pritom na brigade Šujaija i Al-Tufah, iz rezervnog sastava brigada Al-Kasam. Ove brigade, zajedno sa brigadama Tal Al-Zatar i Džabalia Al-Balad, još uvek nisu učestvovale u kopnenim operacijama.

Al-Duvairi je naglasio da su te brigade odgovorne za zarobljavanje izraelskog vojnika Šaula Arona tokom bitaka u Gazi 2014. godine, kada su se suprotstavile brigadi Golani, koja se smatra najelitnijom brigadom okupacione vojske.

 

Al-Duvairi je istakao da su snage Al-Kasama i ostale frakcije otpora u Gazi i dalje kohezivne i izuzetno efikasne, čak i nakon 15 dana kopnene ofanzive Izraela. Naglasio je da se dobro drže i da imaju inicijativu na terenu, dodajući da izraelska vojska i njeno vođstvo neće moći pobediti ili eliminisati Hamas.

 

On je istakao da su Brigade Al-Kasam podeljene u brigade i bataljone, a struktura bataljona varira od lokacije do lokacije. Takođe je naglasio da su snage strukturirane na geografskoj osnovi.

Pojas Gaze podeljen je na regije, a svaka ima svoj bataljon, a ponekad i brigadu. Međutim, ove strukture "ne odgovaraju vojnim svetskim standardima" i specifične su za Gazu.

Brigade Al-Kasam imaju 12 bataljona, bez obzira na broj boraca u njima i sastav - prema Al-Duwairiju. Neki od njih su potpuno angažovani u borbi i imaju značajnu ulogu u vojnim okršajima s okupacionim snagama koje napadaju sa severa i juga, dok su drugi samo delimično uključeni.

Bataljoni koji su potpuno angažovani tokom 15 dana kopnene operacije su Al-Šati, Tal al-Hava, Garb Džabalia-Beit Lahia i Beit Hanun.

Prema Al-Duvairiju, ove brigade su ekvivalentne 35 posto ukupnih snaga Al-Kasama, imaju dobru borbenu spremnost, vođstvo i prednost na terenu, sprečavajući izraelske snage da postignu bilo kakav napredak.

 

Što se tiče delimično angažovanih brigada, prema rečima vojnog stručnjaka, to su Šeik Radvan, Zajtun, Džabalia i Beit Lahia, koje imaju visoku borbenu sposobnost i učestvuju u borbama sa sa 30 do 50 posto od ukupne snage.

 

Al-Duwairi je istakao postojanje strateške rezerve koju čine brigada Rafah, brigada Kan Junis i brigada Al-Vusta, koja je podeljena na Deir Al-Balah, Al-Nuseirat, Al-Bureij i Al-Magazi.

Napomenuo je da ove brigade čine 30 posto ukupnih snaga Brigada Al-Kassam, što je u skladu s vojnim konceptom prema kojem rezervni sastav mora imati 30 posto od ukupnog broja borbenih snaga.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading