OGLASIO SE BIVŠI ŠEF AMERIČKE VOJSKE U EVROPI: "Moramo voditi dva rata da ne bi vodili tri!" Zapretio KINI, optužio Rusiju i Iran da stoje iza HAMASA!

Autor:

Svet

14.11.2023

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Godes siguran je da je Rusija imala koristi od eskalacije na Bliskom istoku, jer napad Hamasa na Izrael odvlači pažnju Zapada od ata protiv kojeg je Kremlj pokrenuo Ukrajine. On ne veruje da je slučajno što grupu Hamas podržava moskovski saveznik Iran.

OGLASIO SE BIVŠI ŠEF AMERIČKE VOJSKE U EVROPI: "Moramo voditi dva rata da ne bi vodili tri!" Zapretio KINI, optužio Rusiju i Iran da stoje iza HAMASA!

Foto: Tanjug/AP

O tome je Gods pisao u kolumni za britanski Telegraf, sa podnaslovom: "Ako ne vodimo dva rata, naći ćemo se u tri". 

Dok se sukobljavaju ID i Hamas, kao i borba Ukrajine protiv invazije Rusije, Kina posmatra akcije Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i drugih zapadnih zemalja. Peking traži da vidi da li imaju političku volju, vojne i industrijske kapacitete da pomognu Kijevu da protera rusku vojsku sa svoje teritorije i spreči širenje rata u Gazi van granica Izraela.

Kina takođe gleda da vidi da li Zapad ima rešenje za Izrael i Palestinu, da li može da odvrati Iran od daljih napada na američke snage u Siriji, zadržavajući sredstva da odvrati Kinu od sopstvene agresije protiv Filipina ili Tajvana.

Kina, Iran i Rusija, piše Godžes, dele prezir prema sadašnjem međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima stvorenom posle Drugog svetskog rata. Oni vide slabost i iskorišćavaju nedostatak poverenja i kohezije po mnogim pitanjima.

„Ukrajina se sada plaši da bi mogla biti sledeća koja će biti napuštena, i za to postoje dobri razlozi. Određeni element američke politike, posebno desno krilo Republikanske partije, odlučio je da se izjasni protiv podrške Ukrajini, verovatno iz prostog razloga što se njihovi domaći politički protivnici zalažu za ovu podršku. Neverovatno je videti kako „Reganova partija“ koristi teze Kremlja i okreće leđa Ukrajini koja se bori protiv ruskog okupatora“, navodi se u članku.

Hodžis je naglasio da podrška Ukrajini, ako zatreba, zauvek treba da bude „laki zadatak“ za svakog Amerikanca. Rat u Ukrajini nije neki „daleki regionalni granični spor“ – prosperitet Amerike zavisi od prosperiteta Evrope, a prosperitet Evrope zavisi od stabilnosti, bezbednosti i pouzdanih lanaca snabdevanja hranom i energijom.

„Pomenuti poredak zasnovan na pravilima je pod pretnjom Rusije, a Ukrajina je prva linija u odbrani tog poretka“, napisao je on.

Bivši komandant američke vojske u Evropi naglasio je da Zapad ne može sebi priuštiti da svu pažnju usmeri na pojas Gaze, ignorišući druge sukobe i žarišta. Šef države Džo Bajden treba da pokuša da stavi tačku na rat naoružavajući Kijev za pobedu, a ne samo za nastavak neprijateljstava.

„SAD bi trebalo da pošalju rakete ATACMS dometa 300 km sa jedinstvenom bojevom glavom koja je potrebna za uništavanje ruskih pomorskih, vazdušnih i logističkih objekata na Krimu, čineći poluostrvo Krim neupotrebljivim za ruske snage. Ovo bi trebalo da bude dodatak projektilima kraćeg dometa M39 ATACMS , koji nosi kasetnu municiju. Nadamo se da će to inspirisati Nemačku da pošalje visokoefikasne rakete Taurus dometa od 500 km, što će pružiti odlučujući potencijal za ukrajinske napore da unište ruske štabove, artiljeriju i logističku podršku“, kaže Godes.

On je dodao da je vreme da Zapad pronađe rešenje.

„Rat Rusije protiv Ukrajine rezultat je neuspešnog odvraćanja od strane Zapada. Putin je bio uveren da, s obzirom na našu prošlu istoriju i nevoljnost da čvrsto odgovorimo na njegovu prethodnu agresiju, nećemo moći da uradimo ništa efikasno, pa je pokrenuo veliki- invazija na Ukrajinu u februaru 2022. Ako ponovo pokažemo slabost, možda pozivamo Kinu da napravi sličnu pogrešnu procenu, koja bi mogla da dovede do mnogo goreg sukoba od ovog koji se sada dešava“, zaključio je Ben Godes.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading