UŽAS NAD UŽASIMA, PAKLENE SCENE U BOLNICI AL ŠIFA U GAZI: Bolnički krug postao groblje, gladni psi KIDAJU I JEDU LEŠEVE

Autor:

Svet

14.11.2023

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izvestila je da se bolnica Al-Šifa, najveća u Gazi, suočava s nezapamćenom tragedijom, gotovo pretvorenom u groblje usled tela koja ne mogu biti odneta niti sahranjena.

UŽAS NAD UŽASIMA, PAKLENE SCENE U BOLNICI AL ŠIFA U GAZI: Bolnički krug postao groblje, gladni psi KIDAJU I JEDU LEŠEVE

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima portparola SZO, Kristijana Lindmajera, oko 600 ljudi ostalo je zarobljeno u bolnici, čije okruženje se transformisalo u jezivo poprište.

Direktor bolnice Mohamed Abu Selmija ističe da izraelske vlasti odbijaju dozvolu za transport tela iz bolnice, što je dovelo do dramatične situacije. Psi su, kako je naveo Selmija, ušli u krug bolnice, hraneći se leševima koji su ostali nepomični usled nedostatka dozvole za sahranjivanje.

 

Najtragičnija posledica ovog horora je smrt sedam prevremeno rođenih beba zbog nedostatka kiseonika, izazvanog nestankom struje. Inkubatori nisu mogli da funkcionišu bez električne energije, ostavljajući novorođenčad bez neophodne podrške.

 

Viši savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Mark Regev, tvrdi da Izrael nudi praktična rešenja za evakuaciju beba, optužujući Hamas da odbija prihvatiti predloge.

 

U drugom delu Gaze, izraelske snage upale su u očnu bolnicu "Ugo Čavez" u Turmus Aji, severoistočno od Ramale, sprovodeći ispitivanje zdravstvenih radnika. Palestinsko Ministarstvo zdravlja osudilo je ovu akciju kao eklatantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i konvencija o ljudskim pravima.

 

U kampu Džabalija, severno od Gaze, desetine civila su poginule u izraelskom bombardovanju. Najmanje 31 Palestinac izgubio je život, a mnogi su povređeni u napadima na 12 domova u ovom gusto naseljenom području. Međunarodna zajednica upozorava na moguće ratne zločine, dok izraelske snage tvrde da ciljaju na vojne mete Hamasa.

Izraelska vojska tvrdi da je ispod dečje bolnice Rantisi u Gaz i pronašla komandni centar Hamasa, sa oružjem, eksplozivima i tragovima zatočenih talaca. Optužbe na račun Hamasa za skrivanje u bolnicama izazivaju međunarodnu osudu.

 

U međuvremenu, kamioni UNRWA u Gazi ostali su bez goriva, ozbiljno ugrožavajući humanitarne operacije. Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama najavljuje obustavu pomoći u narednih 48 sati, navodeći nedostatak goriva kao posledicu blokade i operacije Izraela u Pojasu Gaze.

 

Situacija u Gazi postaje sve dramatičnija, a međunarodna zajednica apeluje na hitno okončanje sukoba radi spašavanja života i omogućavanja humanitarne pomoći.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading