PODRŽAVATE LI IZRAELSKO BOMBARDOVANJE GAZE? Rezultati ankete IZNENADILI SVE

Autor:

Svet

08.11.2023

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispitanici su morali da odgovore na nekoliko pitanja koja se tiču spoljne politike njihove zemlje

PODRŽAVATE LI IZRAELSKO BOMBARDOVANJE GAZE? Rezultati ankete IZNENADILI SVE

Foto: Tanjug-AP

Otkako je počeo rat Izraela sa Hamasom, Amerikanci su sve skloniji da Izrael opisuju kao saveznika koji deli američke interese i vrednosti, ali su podeljeni oko pitanja da li su izraelske vlasti otišle predaleko u svom odgovoru na prošlomesečni napad, navodi se u novom istraživanju agencije Asošijeted pres i Centra za istraživanja javnog mnjenja (NORC).

Rezultati ankete sprovedene u avgustu pokazali su da je samo 32 odsto Amerikanaca opisalo Izrael kao saveznika koji deli američke interese i vrednosti, međutim taj broj se povećao na 44 procenta u istraživanju koje je sprovedeno posle napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.400 Izraelaca, prenosi Glas Amerike.

Samo 36 odsto anketiranih je reklo da je izuzetno ili veoma važno pružiti pomoć izraelskoj vojsci u borbi protiv Hamasa.

Međutim, 40 odsto Amerikanaca smatra da je izraelska vojna reakcija u Gazi otišla predaleko jer je, prema podacima ministarstva zdravstva u Gazi, koje vodi Hamas, 10.000 Palestinaca poginulo u višenedeljnom izraelskom bombardovanju i tokom nedavno pokrenute kopnene invazije.

Ukupno 38 odsto Amerikanaca reklo je da je odgovor Izraela na napad Hamasa bio dobar, a samo 18 odsto smatra da nije bio adekvatan.

Skoro dve trećine Amerikanaca, njih 63 odsto, ne odobrava način na koji predsednik Džozef Bajden rešava sukob između Izraela i Hamasa, dok samo jedna trećina odobrava.

Ti rezultati su u skladu sa Bajdenovim - 60 odsto odraslih Amerikanaca ne odobrava način na koji Bajden obavlja svoj posao predsednika, dok 38 odsto odobrava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading