ZVANIČNO SU U RATU: Amerikanci potvrdili ono što je ceo svet već znao, a evo šta ih je odalo da se bore protiv Hamasa

Autor:

Svet

04.11.2023

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 7. oktobra i napada Hamasa na građane Izraela SAD su bile prisutne na tom području na strani Izraela ali nijednom nisu zvanično to potvrdili

ZVANIČNO SU U RATU: Amerikanci potvrdili ono što je ceo svet već znao, a evo šta ih je odalo da se bore protiv Hamasa

Foto: Tanjug/AP

Uprkos činjenici da su od početka sa nosačima aviona bili prisutni u vodama oko Izraela, a naročito posle potvrde da su im i komandosi na tlu Izraela, Amerikanci nijednom zvanično nisu potvrdili da su umešani u rat Izraela i Hamasa.

Sve dok nije uočeno da su upravo američki dronovi ti koji kruže oko Gaze.

Amerika je sada zvanično potvrdila da je umešana u rat, što je i lider Hezbolaha Hasan Nasralah juče u više navrata isticao tokom svog govora, okrivljavajući njih za sukob.

Portparol Pentagona Pet Rajder rekao je da SAD upravljaju dronovima koji nadleću Gazu kako bi bili podrška Izraelu prilikom pronalaženja i izvlačenja talaca.

 - SAD sprovodi nenaoružane letove bespilotnih letelica iznad Gaze, a pruža i savete i pomoć za podršku našem izraelskom partneru dok radi na izvlačenju talaca - stoji u saopštenju Pentagona.

- Ovi letovi dronova započeli su nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra - dodaje se.

Potvrda dolazi nakon što su novinari primetili MQ-9 Reapere kojima obično upravljaju američke specijalne snage kako kruže Gazom na Flightradar24, javno dostupnoj internet stranici za praćenje letova.

Bespilotne letelice Reaper ranije su korišćene za izvođenje vazdušnih napada u Avganistanu, ali se primarno koriste kao bespilotne letelice za nadzor zbog svoje sposobnosti da "lebde" iznad područja više od 20 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading