"DIMNA ZAVESA" OKO BOLNICE SMRTI U GAZI: Izrael ili Hamas, dokazi krivice za čudovišni masakr kriju se u RUŠEVINAMA! Evo šta kriju obe strane

Autor:

Svet

21.10.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U oktobru 2023. godine, napad na bolnicu Al Ahli u Gazi izazvao je kontroverze i međunarodnu pažnju. Bivši američki obaveštajac, Skot Riter, analizirao je situaciju, sugerirajući da i Izrael i Hamas pokušavaju zadržati istinu o incidentu.

"DIMNA ZAVESA" OKO BOLNICE SMRTI U GAZI: Izrael ili Hamas, dokazi krivice za čudovišni masakr kriju se u RUŠEVINAMA! Evo šta kriju obe strane

Foto: Tanjug-AP

Riter je primetio da suprotstavljene strane u sukobu često iznose različite verzije događaja, ali ponekad i jedna i druga strana imaju razlog da sakriju neke neprijatne činjenice.

Prema izveštajima, nepoznata raketa je pogodila parking bolnice Al Ahli, proteravši stotine Palestinaca koji su tražili sklonište tamo. Hamas je brzo okrivio Izrael, što je izazvalo osudu širom sveta. Izrael je odbacio optužbe, tvrdeći da je raketa Palestinskog islamskog džihada (PIJ) zalutala i pogodila bolnicu. Međutim, Riter podseća na prošle incidente, uključujući masakr u Kani 1996. godine, gde su izraelske snage bile umešane, ali su sakrivale istinu.

Analizirajući dokaze o napadu na bolnicu Al Ahli, Riter primećuje da Izrael ima istoriju skrivanja istine o incidentima u kojima su učestvovale njegove oružane snage. Postoji sumnja u izraelske tvrdnje jer veličina kratera i šteta naneta okolnom području ne odgovaraju uobičajenoj razornoj moći izraelskih bombi. Takođe, Izrael koristi precizna oružja poput raketa vazduh-zemlja "mikholit", koja minimizuje kolateralnu štetu.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Jedan intrigantan trenutak u celoj priči bio je tvit Hananje Naftali, savetnika izraelskog premijera, koji je prvobitno tvrdio da je izraelsko vazduhoplovstvo napalo terorističku bazu Hamasa u bolnici u Gazi. Ovaj tvit je kasnije obrisan, ali je izazvao pitanja o mogućoj umiješanosti Izraela u napad.

Riter se takođe zapitao zašto bi Hamas skrivao dokaze koji bi potvrdili da je Izrael izvršio napad na bolnicu. Ako je Izrael zaista odgovoran, Hamas bi imao fizičke dokaze koji podržavaju tu tvrdnju. Međutim, objavljivanje takvih informacija može promeniti scenario na način koji bi bio neugodan za Hamas.

U suštini, istina o napadu na bolnicu Al Ahli još uvek nije potpuno razjašnjena, a dokazi koji bi mogli osvetliti situaciju nalaze se unutar bolnice i okoline. Obe strane, Izrael i Hamas, imaju svoje motive da ostanu tajnovite, a pitanja o odgovornosti za ovaj tragični incident ostaju bez jasnih odgovora.

BONS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading