VRTLOG SMRTI I RAZARANJA ZBRISAO JERMENE IZ NAGORNO KARABAHA: Završen masovni progon, ostalo najviše 1000 ljudi, prestonica se pretvorila u GRAD DUHOVA (FOTO)

Autor:

Svet

03.10.2023

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces preseljenja jermenskih izbeglica iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju se približava svom kraju, saopštila je Nazeli Bagdasarjan, portparolka jermenskog premijera Nikola Pašinjana. Misija Ujedinjenih nacija u Nagorno-Karabahu izdala je saopštenje nakon egzodusa u kojem je više od 100.000 Jermena napustilo taj region u poslednjim danima. Prema saopštenju, ostalo je samo između 50 i 1.000 pripadnika jermenske etničke zajednice.

VRTLOG SMRTI I RAZARANJA ZBRISAO JERMENE IZ NAGORNO KARABAHA: Završen masovni progon, ostalo najviše 1000 ljudi, prestonica se pretvorila u GRAD DUHOVA (FOTO)

Foto: Profiemdia

Ona je izjavila da je intenzitet preseljenja znatno opao, te da se može reći da su svi oni koji su želeli da se presele u Jermeniju to već učinili. Ovaj proces, koji je pokrenut zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, sada ulazi u završnu fazu. Jermenija će nastaviti da pruža podršku i obezbeđuje prevoz za one koji žele da napuste ovu enklavu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Do 2. oktobra, u Jermeniju je stiglo ukupno 100.514 ljudi iz Nagorno-Karabaha. Privremeni smeštaj je obezbeđen za 48.649 raseljenih lica. Prema procenama zvaničnika agencije UN za izbeglice, ukupan broj izbeglih osoba mogao bi dostići 120.000, što je skoro cela populacija Nagorno-Karabaha.

Misija Ujedinjenih nacija u Nagorno-Karabahu izdala je saopštenje nakon egzodusa u kojem je više od 100.000 Jermena napustilo taj region u poslednjim danima. Prema saopštenju, ostalo je samo između 50 i 1.000 pripadnika jermenske etničke zajednice. Nedeljna misija UN-a, koju je predvodio stalni koordinator UN u Azerbejdžanu zajedno s drugim visokim zvaničnicima agencije, utvrdila je da u glavnom gradu Stepanakertu nije bilo znakova oštećenja javnih zgrada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tim UN-a je bio dirnut načinom na koji je lokalno stanovništvo iznenada napustilo svoje domove, izražavajući saosećanje s patnjom koju je to iskustvo prouzrokovalo. Misija nije dobila izveštaje o nasilju nad civilima nakon poslednjeg prekida vatre, prema informacijama koje su dobili od meštana s kojima su razgovarali. Primećeno je da je vlada Azerbejdžana započela pripreme za obnavljanje određenih komunalnih i zdravstvenih usluga u gradu Stepanakertu.

Unatoč tome što misija UN-a nije imala pristup ruralnim područjima, nije primećen znatan gubitak poljoprivredne infrastrukture ili stočnog fonda, kako je navedeno u izveštaju. Ova situacija podseća na hitnu potrebu za humanitarnom pomoći i obnovom kako bi se podržali preostali stanovnici Nagorno-Karabaha i omogućilo im sigurno i dostojanstveno življenje u ovom periodu nakon sukoba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tim Ujedinjenih nacija koji je posetio Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu nije primetio štetu na civilnoj infrastrukturi, uključujući bolnice, škole, stambene objekte i kulturne i verske institucije. Međutim, članovi tima su izrazili zaprepašćenje načinom na koji su lokalni stanovnici napustili svoje domove, doživljavajući patnju usled tog iskustva. Nisu zabeleženi izveštaji o nasilju nad civilima nakon poslednjeg prekida vatre, niti je primećeno uništenje poljoprivredne infrastrukture ili stočnog fonda.

Zvaničnici su primetili da u gradu Stepanakertu nema otvorenih prodavnica, dok se vlada Azerbejdžana priprema za obnovu zdravstvenih usluga i osnovnih komunalnih usluga u gradu. Tim UN-a naglašava potrebu za obnavljanjem poverenja i samopouzdanja među stanovnicima ovog regiona, što će zahtevati vreme i trud svih strana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje, dok je Azerbejdžan demantovao ove tvrdnje i tvrdi da su Jermeni dobrodošli da ostanu u enklavi. Unatoč trenutnoj stabilnoj situaciji u Nagorno-Karabahu, UN planiraju redovne posete ovom regionu kako bi pružili humanitarnu podršku i pratile situaciju na terenu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading