AMERIKANCI NAVLAČE PUTINA DA PRVI UDARI NA NATO? Pentagonu i Beloj kući predat izveštaj o mogućem sukobu, u njemu se za Ruse KRIJE OPASNA ZAMKA!

Autor:

Svet

29.09.2023

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka neprofitna istraživačka organizacija RAND, za koju se smatra da je povezana sa Pentagonom i vladom SAD, zaključila je u novom izveštaju da bi Severnoatlantska alijansa mogla odbiti da odgovori na mogući ruski napad na NATO snage u rusko-ukrajinskom sukobu.

AMERIKANCI NAVLAČE PUTINA DA PRVI UDARI NA NATO? Pentagonu i Beloj kući predat izveštaj o mogućem sukobu, u njemu se za Ruse KRIJE OPASNA ZAMKA!

Foto: Tanjug/AP

Kako je za RIA Novosti rekao vojni ekspert Aleksej Leonkov, ovo bi mogla da bude prevara da bi se Rusija gurnula ka jačanju vojsnih akcija. Prethodno su, primetio je ovaj stručnjak, SAD i NATO već koristili više načina da nateraju Moskvu da preduzme korake odmazde.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nova studija RAND-a razmatra moguću eskalaciju sukoba u Ukrajini i sa ruske strane i sa Kijeva. Istovremeno, američki analitičari su najveći deo teksta posvetili raznim slabostima, kako oni smatraju, ruske pozicije u okviru specijalne operacije koja se izvodi u Ukrajini, kao i greškama koje je Rusija, sa njihove tačke gledišta, napravila. Sve ovo bi, tvrdi RAND, moglo da natera Moskvu da poveća ulog i, na primer, upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

Međutim, glavna svrha svih istraživanja RAND-a, prema samoj korporaciji, jeste pružanje usluga analize zapadnim zvaničnicima, posebno tvorcima politike SAD i NATO-a. S tim u vezi, izveštaj korporacije daje prilično uzdržanu procenu predloženih odgovora Sjedinjenih Država i NATO-a i ukazuje na načine kako da se izbegne direktan sukob.

Izveštaj posebno opisuje tri scenarija nenamerne eskalacije od strane Rusije - zvaničnici NATO-a u Ukrajini će slučajno biti napadnuti, ruski manevri će dovesti do pogibije posade američkog aviona iznad Crnog mora, Rusija bi mogla pokrenuti preventivni udar na ciljeve NATO-a.

U prvom slučaju, američki analitičari ističu da bi takav događaj mogao da izazove politički pritisak ili diplomatski zahtev pogođene države članice NATO celoj alijansi za kolektivnim odgovorom.

U drugom slučaju se navodi da se kreatori politike SAD mogu suočiti sa potrebom da odgovore, možda čak i gađanjem ruskih aviona ili satelitskih baza, ali se ističe da u ovom slučaju Rusija, zauzvrat, može smatrati svaki uzvratni udar kao veliko povećanje pretnje po sebe. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U trećem slučaju – u slučaju preventivnog udara Rusije na NATO – analitičari RAND-a ne govore o garantovanom odgovoru alijanse, već samo ukazuju na njegovu verovatnoću.

„Odgovor NATO-a na takav ruski napad mogao bi da bude zauzdan, ali bi alijansa takođe mogla da pokuša da kazni Moskvu direktnom vojnom akcijom“, navodi se u izveštaju.

Nova studija takođe posebno navodi da bi sposobnost SAD da kontrolišu buduću eskalaciju mogla biti smanjena. Prema tome, „američki i saveznički kreatori politike treba da planiraju da odgovore na rusku eskalaciju istovremeno ulažući napore da održe diplomatske i vojne kanale komunikacije sa Rusijom koji bi mogli da uspore spiralu eskalacije“, navodi se u izveštaju.

Govoreći o namernoj eskalaciji Rusije, uključujući navodno verovatan nuklearni udar na snage Oružanih snaga Ukrajine u Ukrajini, američki analitičari daju niz opširnih uputa, pozivajući političare SAD i NATO-a „da budu spremni da prekinu takvu eskalaciju, a da istovremeno ne umanje borbene performanse samog Kijeva u Ukrajini“.

Prema rečima vojnog eksperta Leonkova, takve izveštaje ne treba uvek shvatati bukvalno, jer oni mogu biti osmišljeni upravo da podstaknu Rusiju na eskalaciju. Konkretno, zapadna strana može namerno da kaže da nije spremna za nedvosmislen vojni odgovor.

"Istovremeno, ne može se isključiti da Sjedinjene Države i njeni saveznici u NATO-u zaista nisu spremni za bilo kakav vojni odgovor ili eskalaciju, što proizilazi iz izveštaja RAND-a i direktno i između redova. Međutim, oni će svakako biti spremni za bilo kakvu eskalaciju sa naše strane da bi je politički iskoristili, na primer, u svrhu izbacivanja iz Saveta bezbednosti UN ili pritiska na Kinu“, rekao je ekspert.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Takođe se ne može isključiti, primetio je ekspert, da iza takve analitike možda stoje namere SAD da uvuku jedan broj istočnoevropskih zemalja u sukob sa Rusijom, uprkos činjenici da će same Sjedinjene Države i njihov glavni satelit, Britanija, ostati podalje od ovoga.

"Od 2022. koristili su svaki izgovor da nas isprovociraju na oštre uzvratne akcije. Podsetimo se objavljivanja Bilda koji je pisao da čim se tenkovi Leopard pojave na teritoriji Ukrajine, onda će od Evrope ostati samo nuklearna pustinja. Ali, to se nije dogodilo.Projektil ATACMS, za koji su rekli da će dovesti do nuklearnog rata... Ali mi i dalje ne odgovaramo i ne odgovaramo A njihov strah zbog izostanka našeg odgovora je sve veći, jer u istom trenutku raste moć naše vojske, a do 2025. godine ta moć bi trebalo da se poveća nekoliko puta“, rekao je Leonkov.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading