"RIZIKUJEMO DIREKTAN SUKOB SA RUSIJOM": Nemački kancelar stopirao isporuku raketa Taurus dometa 500 kilometara KIJEV U TOTALNOM ŠOKU!

Autor:

Svet

29.09.2023

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc je doneo kontroverznu odluku da zaustavi isporuku dalekometnih vođenih projektila Taurus u Ukrajinu. Glavni razlog za ovu odluku leži u strahu da bi upotreba ovih raketa mogla izazvati sukob sa Rusijom.

"RIZIKUJEMO DIREKTAN SUKOB SA RUSIJOM": Nemački kancelar stopirao isporuku raketa Taurus dometa 500 kilometara KIJEV U TOTALNOM ŠOKU!

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštaju Wall Street Journal-a, Šolc je zabrinut da bi nemačko vojno osoblje moralo biti poslato u ratnu zonu kako bi pripremilo rakete za upotrebu, što zahteva odobrenje parlamenta. Dodatno, boji se da prisustvo nemačkih vojnih eksperata u Ukrajini može direktno dovesti do sukoba sa Rusijom.

Nemački mediji su već ranije izvestili da Šolc obustavlja slanje Taurusa iz straha da bi Ukrajina mogla koristiti ove rakete za napade na ruski teritorij. Prema Spiegel-ovim izvorima, nemačka vlada je tajno pregovarala sa proizvođačem vojne opreme o modifikaciji ovih raketa. Modifikacije su trebale ograničiti domet raketa kako bi se sprečilo da Ukrajina koristi Taurus za napade na ciljeve u Rusiji ili, na primer, za napad na Kerčki most.

U međuvremenu, Ukrajina je već primila dalekometne rakete od zapadnih saveznika. Velika Britanija je isporučila rakete Storm Shadow, dok je Francuska obećala da će opremiti Ukrajinu projektilima SCALP. Ipak, postoji ključna razlika između Taurusa i britanskih/francuskih raketa. Britanske i francuske rakete imaju domet od 250 kilometara, dok Taurus može dosegnuti preko 500 kilometara. Taurus, koji je zajednički projekat Nemačke i Švedske, dizajniran je za visokoprecizne napade na zaštićene ciljeve bez ulaska u neprijateljski prostor. Osim toga, ovi projektili lete na vrlo niskim visinama, što ih čini teško uočljivim za konvencionalne radarske sisteme. Nemačke vazduhoplovne snage poseduju 600 Taurus raketa, od kojih je samo oko 150 spremno za operativnu upotrebu.

Ukrajina je prvi put zatražila dalekometne rakete koje mogu pogoditi ruske položaje i skladišta oružja iza prve linije fronta u maju. U avgustu je trostrana Scholzova koalicija načelno odobrila isporuku Taurusa, ali je kancelar kasnije zaustavio isporuku.

Ova situacija izaziva frustraciju među članovima Bundestaga, koji su poslali pismo Šolcu i ministru odbrane Borisu Pistoriusu, zahtevajući da se Ukrajini isporuče dalekometni projektili. Prema izveštaju Tagesschau-a, pismo su potpisali Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), Anton Hofreiter (Zeleni) i Andreas Schwarz (SPD).

Odluka američkog predsednika Joe Bidena da pošalje Ukrajini mali broj dalekometnih projektila ATACMS prošle nedelje dodatno je pritisnula Nemačku da donese odluku o slanju raketa. Ministar odbrane Boris Pistorius nedavno je izjavio da će odluka o isporuci Taurusa biti doneta uskoro. Zvanično, Šolc još uvek nije doneo konačnu odluku i izbegava diskusiju o dalekometnim raketama na opštoj sednici UN prošle nedelje.

U isto vreme, ukrajinski zvaničnici su optimistični u vezi sa situacijom oko Taurusa. Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, veruje da je samo pitanje vremena kada će Taurus biti prebačen iz Nemačke u Ukrajinu. Čak i ako Nemačka uskoro odobri slanje ovih raketa, proći će neko vreme pre nego što će Ukrajina biti spremna da ih koristi, budući da će ukrajinska flota aviona iz sovjetskog doba morati biti dodatno opremljena kako bi mogla nositi ove projektile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading