ŠOK U ZAGREBU! SRPSKI KRALJEVI VLADALI HRVATSKOM: Dokaz da nikada nisu imali svoju dinastiju!

Autor: M. J. - B. B.

Vesti

06.05.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o srebrnjaku kovanom od 13. veka i na njemu je figura Svetog Stefana, zaštitnika loze Nemanjića

ŠOK U ZAGREBU! SRPSKI KRALJEVI VLADALI HRVATSKOM: Dokaz da nikada nisu imali svoju dinastiju!

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, Profimedia

Hrvatski kraljevi izgleda postoje samo u imaginarnoj seriji istog naziva jer dokaza da je ijedan od njih zaista postojao nema ni od korova. I dok Hrvati očajnički pokušavaju da iskopaju bilo šta što bi potkrepilo njihovu lažnu istoriju, usred Splita je nedavno pronađen srebrni novčić srpskog kralja Milutina.

Foto: Narodni muzej

Pronađen srebrni novac srpskog kralja Milutina

HRISTOS NA LICU

Otkriven je tokom arheoloških iskopavanja na Manušu, a kovan je krajem 13. i početkom 14. veka, što je dokaz da su srpski kraljevi vladali ovim prostorima. Šokirana Slobodna Dalmacija objavila je da se radi o srebrnom dinaru Stefana Uroša Drugog Milutina (1253-1321) na kome se čitaju slova VROSI (Uroš).

- Na licu novčića prikazan je Hristos na prestolu s jevanđeljem u ruci, dok su na naličju figure Svetog Stefana, zaštitnika loze Nemanjića, i srpskog kralja koji zajedno drže barjak. Srpski kraljevi su kovali velike količine srebrnog novca, počev od 13. veka, a on je cirkulisao ne samo srpskim zemljama već i na mnogo širem području. Srpski novčići pronađeni su širom Evrope, a ostave koje sadrže više komada srpskog srednjovekovnog novca otkrivene su širom Balkana, u istočnoj i centralnoj Evropi, i naročito na teritoriji Mletačke republike i u drugim italijanskim gradovima - navela je Fejsbuk stranica ArcheoSerbia.

U opticaju i u Veneciji

Pre manje od godinu dana srebrnjak kralja Milutina pronađen je i u Bugarskoj, u gradu Rusokastru, što je još jedan dokaz rasprostranjenosti srpskih srebrnjaka na Balkanu.

- Za vreme kralja Uroša i njegovih sinova Dragutina i Milutina iskovane su velike količine srebrnog novca koji je po izgledu, težini i finoći srebra podsećao na mletački groš matapan. Osamdesetih godina 13. veka srpski novac je rado prihvatan kao platežno sredstvo i izvan državnih granica, čak i u Veneciji, koja je zbog toga preduzimala mere da spreči njegov opticaj na svojoj teritoriji - navodi se u knjizi "Srbija u doba Nemanjića" dr Miloša Blagojevića.

Naravno, iz Zagreba je odmah krenula relativizacija cele priče, pa tako istoričar Hrvoje Klasić posprdno piše da se "sa srpske strane pronalaženje novčića čita kao 'dokaz o srpskoj zemlji'" i pravi neumesno poređenje:

- Na to mogu odgovoriti - kako bi tek "šok i neverica" zavladali u italijanskoj prestonici kada bi se, pronalaskom svih novčića u Fontani di Trevi u Rimu, saznalo ko je sve vladao tim gradom. Iz Hrvatske pak dolazi ocena da se radi o "nastranom kralju", što predstavlja pokušaj omalovažavanja i strepnje da se slučajno nešto ne poveže sa Srbijom.

Dante Milutina smestio u pakao

Istoričar Stojan Novaković svojevremeno je opisao da je, kada je Milutin zavladao Srbijom, Mletačka republika počela da izdaje naredbe jednu za drugom "protiv tih dinara po mletačkom tipu skovanih", zabranjujući naročito po Dalmaciji tečaj oštrim kaznama i zapovestima.

Koliko su srpski srebrnjaci bili značajna tema tog doba pokazuje i to što je pesnik Dante Aligijeri srpskog kralja, koga neki identifikuju kao Milutina, ali neki i kao Dragutina, smestio u pakao. Međutim, nije to spomenuo u delu "Pakao", već u delu "Raj", gde opisuje koga od hrišćanskih kraljeva neće tu sresti, pa, između ostalih, spominje "onog iz Raške koji je zloupotrebio kalup iz Venecije".

VLADARI DALMACIJE

Hrvatski istoričar Goran Šarić kaže da mu nije jasno zašto mediji u Zagrebu govore o "jedinstvenom" nalazu, kad je pronađeno više primeraka.

- Na tom nalazištu nađen je novac rimskih vladara Trajana, Maksimilijana, Licinija, Konstantina Velikog, Konstantina Drugog, Teodosija, Justinijana, kao i venecijanskog dužda. Svi oni su vladali Dalmacijom, pa da li je moguće da se samo novac srpskog vladara tu našao slučajno? Hrvatska štampa je to nazivala senzacijom, a to nije senzacija, to je kao da su na Grenlandu našli led. Sad pitam hrvatske istoričare: koliko je novčića hrvatskih kraljeva pronađeno u Dalmaciji? Odgovor je nula. Koliko ih je pronađeno igde? Odgovor je nula. Od sedmog do 12. veka tu se nalazi samo romejski, franački i srpski novac - zaključuje Šarić.

Foto: printscreen/TVPink

Goran Šarić

Izgradili dvorove koji ne postoje, makete pokazuju kao deo istorije

Ako Srbi nešto od Hrvata mogu da nauče, to je propaganda.

- Hrvatski kraljevi možda i nisu postojali, ali serija o njima postoji. Oni su izgradili u razmeri 1:1 crkve, katedrale i dvorove koji tada nisu postojali, ali danas postoje njihove makete koje Hrvati pokazuju turistima kao ostatke svoje istorije. Mi to sve zaista imamo, Nemanjići su nam sve to ostavili na dlanu, a smestili smo ih u Lipovačku šumu - komentarisao je srpski reditelj Božidar Zečević, ogorčen zbog loše odrađene serije "Nemanjići".

On se seća kako je vodeći hrvatski istoričar srednjeg veka Neven Budak svojevremeno rekao predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu da nije uspeo da pronađe nijedan dokaz o postojanju kralja Tomislava, na šta mu je Tuđman odvratio: "Zar ne znaš da istorija i mit idu ruku podruku?"

- Docnije je taj isti Budak potpisan kao jedan od savetnika serije o hrvatskim kraljevima i priče o Tomislavu - kaže Zečević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Reko

08.05.2024 10:54

Da, potpuno je nemoguće da ljudi putuju i ponesu novac sa sobom na drugu lokaciju