DVA JAKA ZEMLJOTRESA POGODILA GRUZIJU: Tektonske ploče su se sudarile, Kavkaz se ponovo zatresao! Čekaju se izveštaji o šteti i povređenima

Autor:

Svet

24.09.2023

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gruziju su danas pogodila dva zemljotresa jačine 4,7 i 3,0 stepena po Rihteru, objavio je nacionalni Centar za seizmički monitoring.

DVA JAKA ZEMLJOTRESA POGODILA GRUZIJU: Tektonske ploče su se sudarile, Kavkaz se ponovo zatresao! Čekaju se izveštaji o šteti i povređenima

Foto: shutterstock

Prvi zemljotres dogodio se na dva kilometra od sela Lelubani kod Mačete, oko 20 kilometara severozapadno od glavnog grada Tbilisija, a drugi u Kahetiju u istočnoj Gruziji, 150 kilometara od Tbilisija na dubini od 18 kilometara, naveo je centar.

Do sada nema informacija o eventualno povređenima ili šteti, prenele su RIA Novosti.

U poslednjih 20 godina, Gruzija je imala nekoliko zemljotresa veće magnitude.

Osim ovih većih zemljotresa, Gruzija ima i brojne manje zemljotrese godišnje. Većina ovih zemljotresa je premala da bi se osetila, ali neki od njih mogu biti osećajni i mogu prouzrokovati manju štetu.

Razlog zašto je Gruzija toliko sklona zemljotresima je njeno smeštanje na Kavkazu, koji je jedna od najaktivnijih seizmičkih regija na svetu. Kavkazu dominira kolacija arapske i evroazijske tektonske ploče, što dovodi do čestih potresa i drugih geoloških aktivnosti.

Iako su zemljotresi u Gruziji neizbežni, postoje mere koje se mogu preduzeti za smanjenje njihovog uticaja. Jedna od najvažnijih mera je izgradnja seizmički otpornih zgrada. Takođe je važno da se ljudi edukuju o zemljotresima i da znaju kako se ponašati u slučaju zemljotresa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading