OVO SE NIKAD I NIGDE RANIJE NIJE DESILO: Lekari u Australiji operisali ženu pa ostali u šoku - NISU VEROVALI što su joj našli u mozgu!

Autor:

Svet

29.08.2023

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crv od 8 cm pronađen je živ u mozgu jedne Australijanke, objavio je BBC:

OVO SE NIKAD I NIGDE RANIJE NIJE DESILO: Lekari u Australiji operisali ženu pa ostali u šoku - NISU VEROVALI  što su joj našli u mozgu!

Foto: Shutterstock, Pixabay

"Struktura nalik na strunu" izvučena je iz oštećenog tkiva frontalnog režnja pacijenta rođenog u Engleskoj tokom operacije u Kanberi prošle godine.

Crveni parazit je mogao biti tamo do dva meseca.

Istraživači upozoravaju da slučaj naglašava povećanu opasnost od prenošenja bolesti i infekcija sa životinja na ljude.

 

„Svi u operacionioj sali su doživeli šok svog života kada je hirurg uzeo neke pincete da otkrije abnormalnost, i ispostavilo se da je abnormalnost vijugavi, živi svetlocrveni crv od 8 cm“, rekla je Sanjaia Senanaiake, doktorka u bolnici u Kanberi.

 

"Ovo je nova infekcija koja nikada ranije nije dokumentovana kod čoveka."

Naučnici kažu da je žena najverovatnije zakačila okruglog crva pošto je sakupljala vrstu domaće trave, Varrigal greens, pored jezera u blizini mesta gde je živela, a ovaj crv je prisutan u jednoj vrsti neotrovnih pitona.

Pišući u časopisu Emerging Infectious Diseases, Mehrab Hosain, australijski stručnjak za parazitologiju, rekla je da sumnja da je žena postala "slučajni domaćin" nakon što je koristila biljake - kontaminiranih fekalijama pitona i jajima parazita - za kuvanje.

 

Počelo je ono što su lekari nazvali „neobična konstelacija simptoma“ bolova u stomaku, kašlja, noćnog znojenja i dijareje koja je eskalirala u sve veće zaboravljanje i pogoršanje depresije.

 

Pacijentkinja je primljen u bolnicu krajem januara 2021. Skeniranjem je kasnije otkrivena "atipična lezija u desnom frontalnom režnju mozga". Uzrok njenog stanja otkrio je hirurški nož tokom biopsije u junu 2022.

Ona se dobro oporavlja uprkos tome što ima istoriju bolesti.

Dr Senanaiake - koji je takođe vanredni profesor medicine na Australijskom nacionalnom univerzitetu (ANU) - rekao je za BBC da je slučaj upozorenje.

Tim ANU izveštava da se u poslednjih 30 godina pojavilo 30 novih vrsta infekcija. Tri četvrtine su zoonoza - zarazne bolesti koje su sa životinja prešle na ljude.

 

"To se samo pokazuje da se ljudska populacija približava se i zadire u staništa životinja. Ovo je pitanje koje vidimo iznova i iznova, da li je to virus Nipah koji je prešao od divljih slepih miševa do domaćih svinja, a zatim i do ljudi, bilo da je korona virus poput Sarsa ili Mersa koji je skočio sa slepih miševa u možda sekundarnu životinju, a zatim u ljude."

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading