VRH RUSKE DRŽAVNE TELEVIZIJE ZNAO ZA PUČ VAGNERA?! Simonjan: Poznajem Prigožina, poznajem ga mnogo godina!

Autor:

Svet

03.07.2023

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vagnerovci su tokom te pobune napustili svoje položaje u Ukrajini kako bi zauzeli vojni štabr u gradu na jugu Rusije

VRH RUSKE DRŽAVNE TELEVIZIJE ZNAO ZA PUČ VAGNERA?! Simonjan: Poznajem Prigožina, poznajem ga mnogo godina!

Foto: Tanjug/AP

Šef Vagnera je 24. juna, nakon što je poslednjih meseci oštro kritikovao rusko vođenje rata u Ukrajini, pozvao na oružani ustanak kako bi svrgnuo ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Vagnerovci su tokom te pobune napustili svoje položaje u Ukrajini kako bi zauzeli vojni štabr u gradu na jugu Rusije.Iako su se približavali Moskvi gotovo bez ikakvog otpora, na kraju su ipak odustali od svog pohoda.

Dobili su garanciju da neće biti krivično gonjeni i ponuđen im je egzil u Belorusiju kao deo dogovora u kojem je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Simonjan je u emisiji ispričala da je još ranije ove godine pretpostavila da Prigožin "kuje zaveru za državni udar".

Džulija Dejvis, osnivača ruske nadzorne grupe Media Monitor, u subotu je na Tviteru podelila isečak emisije u kojoj je Simonjan govorila o oružanoj pobuni Vagnerovaca, prenosi Njuzvik.

Ona je naime, rekla da će do proleća 2022. biti veliki rat u Ukrajini.

- Nisam li rekla da u proleće planira državni udar? - govori Simonjan voditelju Romanu Babajanu u tom isečku.

- Nakon što sam razgovarala s njim 40 minuta tokom proljeća... Razgovarali smo telefonom i sve je bilo sasvim očigledno - dodala je.

Njen istup dolazi nakon što je Putinov propagandista Vladimir Solovjov poručio kako je pre početka pobune upozorio Prigožina da ne počini "izdaju".

- Pokušao sam da ga upozorim, ovo je izdaja domovine. Pokušao sam da ga upozorim da ne razmišlja u tom smislu - kazao je Solovjov tada.

Takođe je istakao da je incident "prouzrokovao kolosalnu štetu ugledu zemlje" i "nenamerno otkrio suludu količinu informacija neprijatelju".

Simonjan se složila s njegovim mišljenjem.

- Teško mi je da zamislim da bez obzira na njihove razloge, zameranja, sukobe i višestruke zamerke, ljudi koji su to organizovali nisu shvatili da je ovo pre svega dar za naše zajedničke neprijatelje. Poznajem Prigožina, poznajem ga mnogo godina. Još mi je teško da u to poverujem, znate? Mislim da je našem predsedniku još teže - zaključila je.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading