Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz neprijateljskih zemalja!

Autor:

Svet

01.07.2023

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokument ima za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Belorusije.

Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz neprijateljskih zemalja!

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenka

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv beloruskih medija, saopštila je danas pres služba predsednika.

Lukašenko je potpisao Zakon o izmenama i dopunama zakona Republike Belorusije o masovnim medijima, prenela je agencija RIA Novosti.

Dokument ima za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Belorusije, navodi se u poruci na sajtu beloruskog predsednika.

Objašnjava se da "zakon predviđa mogućnost uvođenja zabrane delovanja stranih medija na teritoriji Republike Belorusije u slučaju da strane države ispolje neprijateljske radnje prema beloruskim medijima".

Kako se navodi u izveštaju, proširuje se lista osnova za ukidanje sertifikata o državnoj registraciji medija i ograničavanje pristupa Internet resursima. Utvrđeni su uslovi za delatnost vlasnika internet resursa koji distribuiraju proizvode televizijskih i radio-difuznih medija. Ranije je dokument usvojio beloruski parlament.

Zamenica predsednika Komisije za ljudska prava, nacionalne odnose i medije donjeg doma beloruskog parlamenta Lilija Ananič rekla je da predlog zakona predviđa mogućnost preduzimanja simetričnih kontramera protiv neprijateljskih zemalja koje nameću ograničenja beloruskim medijima, sprečavaju njihovu distribuciju u inostranstvu, pogoršavaju uslove za njihovo delovanje.

Ona je objasnila da će po obaveštenju Ministarstva spoljnih poslova Ministarstvo informisanja doneti odluke o simetričnim merama prema stranim medijima iz neprijateljskih zemalja koji su akreditovani u Belorusiji. Sličan postupak će važiti i u slučaju ukidanja restriktivnih mera i zabrana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading