MUNICIJA OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA: SAD šalje Ukrajini novu vrstu granata za tenkove

Autor:

Svet

13.06.2023

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki zvaničnici se nadaju da će tako tenkovi, koje ukrajinska vojska koristi, da budu efikasniji u borbi protiv ruskih tenkova

MUNICIJA OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA: SAD šalje Ukrajini novu vrstu granata za tenkove

Foto: Tanjug/AP

Bela kuća planira da pošalje Ukrajini tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom, piše "Volstrit džornal" pozivajući se na američke medije.

Nakon nedelju dana interne debate kako i čime opremiti tenkove "abrams" koje SAD šalju Kijevu, očekuje se da će Bajdenova administracija Ukrajini obezbediti naoružanje sa osiromašenim uranijumom.

Izgleda da nema velikih prepreka za odobravanje ove municije, rekao je visoki zvaničnik administracije za odobravanje municije.

Pentagon insistira da se tenkovi "abrams" koje će Ukrajina koristiti u borbi protiv ruske vojske, naoružaju mecima sa osiromašenim uranijumom, koje inače redovno koristi američka vojska.

Američki zvaničnici se nadaju da će tako ukrajinski tenkovi da budu efikasniji u borbi protiv ruskih tenkova. "Ispaljeni velikom brzinom, meci su sposobni da probiju prednji oklop ruskog tenka sa velike daljine", pojašnjava "Volstrit džornal".

"Projektil pogađa kao teretni voz", rekao je bivši oficir artiljerije Skot Boston. "Projektil je veoma je dugačak i veoma gust. Dakle, stavlja veliku količinu kinetičke energije na određenu tačku na neprijateljskom oklopnom nizu".

Neki zvaničnici Bele kuće, gde se raspravljalo o ovom predlogu, su bili zabrinuti da bi, zbog slanja oružja sa osiromašenim uranijumom, Vašington bio osuđen što šalje oružje koje nosi rizik po zdravlje i životnu sredinu.

Ideje o slanju ovakve municije, pale su na pameti američkim zvaničnicima u momentu kada Ukrajina započinje dugo najavljivanu ofanzivu, napominje list i dodaje da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u subotu nagovestio njen početak.

- Najviši zvaničnici Bajdenove administracije kažu da je cilj SAD da omoguće Ukrajini da ostvari što veći napredak na bojnom polju, da Kijev stavi u jaku pregovaračku poziciju, u slučaju da se mirovni pregovori održe. Međutim, bilo je neslaganja unutar Bajdenove administracije oko toga kako najbolje podržati ukrajinske snage - piše list.

Politička podrška Ukrajini iz Amerike je i dalje jaka, ali neki poslanici kažu da, ako kontraofanziva Kijeva ne uspe, podrška može da počne da jenjava, zato bi Bela kuća morala odlučnije da podrži trenutne zahteve za oružjem.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći o ovoj inicijativi, rekao da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom i da je Zapad definitvno "odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca ne rečima već delom".

Prva upotreba osiromašenog uranijuma počela je u nacističkoj Nemačkoj u ​​tenkovskoj municiji zbog nedostatka gušćeg volframa, a sedamdesetih godina prošlog veka, za borbu protiv novih sovjetskih tenkova, razvoj takvih granata pokrenule su SAD. Danas ovakvu municiju koriste američki tenkovi "abrams", mogu da ih koriste i nemački "leopardi 2" i britanski "čelendžeri 2".

Amerika je koristila granate sa osiromašenim uranijumom u operaciji Pustinjska oluja, tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. Godine i tokom invazije u Iraku 2003. godine, kako prenosi rt.rs

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
skrozlos

14.06.2023 16:27

Da bi projektil od osiromasenog uranijuma bio opasan za tenkove, nisandzija u abramsu mora da vidi tenk koji gadja. Cinjenica je da su ukrajinci izgubili oko 50% leoparda iz donacije a da nisi videli ruske tenkove. Doduse, nisu videli ni Ka-52 koji su ih raznizali, hahahaha