DOK SU SVE OČI UPRTE U UKRAJINU U OVOJ DRŽAVI SE RASPLAMSAVAJU SUKOBI! BRITANSKI SAN TVRDI: Putin tera milione migranata iz Afrike u Evropu u znak osvete!

Autor:

Svet

30.04.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rasplamsavanje brutalnog građanskog rata u Sudanu iznenadila je sve, uključujući i britanski Forin ofis.

DOK SU SVE OČI UPRTE U UKRAJINU U OVOJ DRŽAVI SE RASPLAMSAVAJU SUKOBI! BRITANSKI SAN TVRDI: Putin tera milione migranata iz Afrike u Evropu u znak osvete!

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi britanski San, ta zemlja nije morala sama da organizuje operaciju spasavanja njihovih državljana iz te zemlje i njihove "komšije" iz EU morale su da "jure" avionima da evakuišu svoje građane.

Jedna zemlja koja izgleda nije osetila potrebu da evakuiše svoje ljude u Sudanu je Rusija, prenosi britanski tabloid.

Dok su oči Zapada uprte u rat u Ukrajini, predsednik Rusije Vladimir Putin širi svoj "zloćudni" uticaj širom Afrike. Plaćenici iz ruske grupe Vagner, ozloglašeni po svom brutalnom načinu ratovanja u Ukrajini, aktivno se mešaju u zemlje poput Sudana.

Zvanično, oni pomažu da se "stabilizuju" zemlje od Malija, na zapadu Afrike, do Sudana na istoku.

Ali njihov metod stabilizacije, kao što smo videli u Siriji, je da oteraju milione izbeglica ka Evropi, piše San.

Italija krivi Vagner grupu što je već ove godine na njihove obale stiglo 20.000 migranata, što je skoro četiri puta više nego u istom periodu 2022. godine. Mnogi od njih će na kraju pokušati da pređu kanal u Veliku Britaniju malim čamcima. Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto nazvao je to "deo jasne strategije hibridnog ratovanja" u znak odmazde za zapadnu podršku Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Migranti, Italija

 

Putin vidi Afriku kao drugi front protiv NATO-a

Putin vidi ponavljanje ove izbegličke krize kao način da potkopa podršku Zapada Ukrajini, smatra San. Ono što se danas dešava u Sudanu deo je veće krize širom tog ogromnog pojasa afričke pustinje Sahare, od obale Crvenog mora skoro do Atlantskog okeana na zapadu. Pogrešno je misliti o ovim mestima kao o samo dalekim zemljama čiji problemi neće uticati na život u Britaniji.

Republika

Foto: Printscreen/Telegram

Donjeck, ilustracija

 

Vagnerovi plaćenici sarađuju sa krijumčarima koji guraju ljude na sever.

Dok su oči Zapada uprte u Ukrajinu, Rusija igra aktivnu ulogu u narušavanju dela Afrike koji je nekada bio podeljen između Britanske i Francuske imperije. Rusi tamo nikada nisu imali imperiju.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov bio je čest gost ovog kriznog regiona, uključujući Sudan, izgrađujući veze sa vojnim režimima koji su neprijateljski raspoloženi prema zapadnom zalaganju za demokratiju. 

Prigožinov uspon do političke i vojne moći u Rusiji, pa čak i u Africi, zasnovan je na njegovim jakim ličnim vezama sa Putinom. Počeo je kao kuvar, a zatim se razgranao u ugostiteljstvu, pre nego što je njegov apetit za moć naveo Prigožina da pokrene "privatnu” vojnu kompaniju pod nazivom Vagner.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vagner, ilustracija

 

Pružanje "zaštite“ diktatorima, uz preuzimanje rudnika zlata i drugih mineralnih resursa, daje Vagneru novac za finansiranje njegovih vojnih operacija.

Putin je dozvolio Prigožinu pristup ruskim vojnim zalihama, pa čak i avionima, ali mu je takođe dozvolio da regrutuje u svoje radove osuđenike iz radnih logora.

Iako je njegova invazija na Ukrajinu pošla po zlu, Putin na mešanje u Africi gleda kao na način da otvori drugi front protiv zemalja NATO-a.

Haotična Libija predstavlja polaznu rampu za krijumčarenje migranata u EU preko Italije. Mnogi ljudi koji su pokušavali da pređu Lamanš u ovu zemlju iz severne Francuske počeli su u ovim nestabilnim afričkim zemljama. Sada hiljade Sudanaca svakodnevno beži u susedne zemlje i na sever.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading