AMERI I FRANCUZI SE IZVUKLI: Hitna evakuacija diplomatskog osoblja iz Sudana, poveli i saveznike sa sobom (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

23.04.2023

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Antoni Blinken potvrdio je da je ambasada SAD u Kartumu, glavnom gradu Sudana, privremeno obustavila rad zbog oružanih sukoba u toj zemlji i da je evakuisano kompletno osoblje ambasade i članovi njihovih porodica, a hitnu evakuaciju iz Kartuma sprovela je i Francuska.

AMERI I FRANCUZI SE IZVUKLI: Hitna evakuacija diplomatskog osoblja iz Sudana, poveli i saveznike sa sobom (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Blinken je najavio da će zvanični Vašington nastaviti da pomaže Amerikancima koji su ostali u Sudanu.

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken, državni sekretar SAD

U operaciji evakuacije koja je izvedena u koordinaciji sa paravojnim sudanskim Snagama za brzu podršku (RSF) angažovano je šest aviona. Ukupno je evakuisano oko 100 službenika američke ambasade u Kartumu, uz još i mali broj diplomata iz drugih zemalja.

Foto: Tanjug/AP

 

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da je ta zemlja takođe sprovela hitnu evakuaciju svog diplomatskog osoblja i državljana iz Sudana. U saopštenju je navedeno da su zbrinuti i drugi evropski državljani i oni koji dolaze iz "savezničkih partnerskih zemalja".

Sporadična pucnjava odjekuje glavnim gradom Sudana, iako su sukobljene strane iz RSF i sudanske vojske pristale na prekid vatre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading