TENZIJE NE PRESTAJU! Manipulacija na delu, napadi na ovu evropsku zemlju

Autor:

Svet

14.04.2023

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rečenica koja je razbesnela Kinu.

TENZIJE NE PRESTAJU! Manipulacija na delu, napadi na ovu evropsku zemlju

Foto: Tanjug/AP

Kina je kritikovala poljskog premijera da se meša u njena unutrašnja pitanja jer je povezao rat u Ukrajini sa mogućim kineskim napadom na Tajvan.

Poljski premijer Mateus Moravicki rekao je u četvrtak u govoru u Atlantskom veću, think tanku u Vašingtonu, da bi, bude li Ukrajina poražena u ratu s Rusijom, Kina mogla da odluči ubrzo nakon toga da napadne Tajvan.

- Poljski vladin zvaničnik otvoreno je 13. aprila uporedio pitanja Tajvana i Ukrajine i izneo nedokazanu tvrdnju da će, izgubi li Ukrajina rat, Kina napasti Tajvan dan posle - rekao je portparol kineske ambasade u Varšavi.

Foto: Tanjug/AP

 

Bilo kakav pokušaj da se iskoristi ukrajinsko pitanje kao izgovor da se insinuira povezanost s tajvanskim pitanjem politička je manipulacija sa prikrivenim motivima, nerazuma povreda načela poštovanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti i flagrantno miješanje u kineska unutarnja pitanja.

Portparol poljske vlade nije bio dostupan za komentar.

Kina zadnjih dana provodi intenzivne vojne vežbe oko Tajvana.

Poljska je snažno reagovala na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je prošle nedelje posetio Kinu, da bi Evropska unija trebala da smanji zavisntost od SAD-u i da treba da nastoji da postane "treći pol" u svetskim pitanjima, uz Vašington i Kinu.

Poljski predsednik Andrzej Duda i premijer Moravicki zadnjih su dana naglasili da je savezništvo s SAD-om ključno za evropsku sigurnost, upozoravajući protiv ideje "strateške autonomije" Evrope. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading