KINA BESNA ZBOG POSETE TAJVANSKE PREDSEDNICE AMERICI: Branićemo svoj teritorijalni integritet!

Autor:

Svet

05.04.2023

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je juče saopštila da će „odlučno braniti svoj suverenitet”.

KINA BESNA ZBOG POSETE TAJVANSKE PREDSEDNICE AMERICI: Branićemo svoj teritorijalni integritet!

Foto: Tanjug/AP

Tajvanska predsednica Caj Ingven otputovala je juče popodne iz Belizea u Los Anđeles u Kaliforniji, gde bi danas trebalo da se sastane sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem, uprkos gnevu Kine, koja je najavila da će „odlučno braniti svoj suverenitet”.

Avion u kojem je bila Caj, koja je osudila "stalne pretnje" Pekinga u Belizeu, poleteo je u 14.00 po lokalnom vremenu (21.00 po srednjeevropskom vremenu) sa aerodroma u Belizeu, javila je javna televizija te male centralnoameričke zemlje.

Tajvanska predsednica je juče završila posetu Belizeu i Gvatemali, sada jedine dve centralnoameričke zemlje koje imaju zvanične veze sa Tajvanom, pošto je Honduras nedavno prekinuo veze da bi uspostavio diplomatske veze sa Pekingom.

Reakcija Kine

Posle posete Njujorku u okviru svog putovanja, tajvanska predsednica će se još jednom zaustaviti u Sjedinjenim Državama. Kevin Makarti, republikanski predstavnik Kalifornije, najavio je da će se danas sastati sa Caj, koja dolazi iz stranke za nezavisnost ostrva, koje Peking vidi kao svoju teritoriju.

Kina je juče saopštila da će „odlučno braniti svoj suverenitet”.

- Kina se odlučno protivi (...) sastanku predsedavajućeg Predstavničkog doma Kevina Makartija, treće osobe u američkoj administraciji, sa Caj Ingvenom - rekla je Mao Ning, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

- Kina će pomno pratiti razvoj situacije i odlučno će braniti svoj državni suverenitet i teritorijalni integritet - rekla je ona novinarima, ne govoreći da li će Peking uzvratiti vojnom vežbom.

Kina Tajvan, koji ima 23 miliona stanovnika, smatra svojom provincijom, koju nije uspela da ponovo ujedini sa ostatkom teritorije posle Kineskog građanskog rata 1949. godine.

1979. SAD su priznale Narodnu Republiku Kinu. Peking sa neodobravanjem gleda na približavanje tajvanskih vlasti i Vašingtona poslednjih godina. Uprkos nepostojanju zvaničnih diplomatskih veza, Vašington već nekoliko decenija šalje vojnu pomoć na ostrvo.

U avgustu 2022. Nensi Pelosi, tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD, posetila je Tajvan, što je razbesnelo Kinu, koja je uzvratila velikom vojnom vežbom u blizini ostrva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ova zena

05.04.2023 08:29

nije normalna. gospodzo nije vam kina srbija pa da se sepurite kako hocete