OTKRIVAMO: Šole donosi i OVU poruku - Amerika preuzima kormilo!

Autor:

Svet

10.01.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Vašingtonu procenili da je EU nesposobna da iznese dijalog o Kosovu.

OTKRIVAMO: Šole donosi i OVU poruku - Amerika preuzima kormilo!

Foto: Ap photo

Dolazak Dereka Šolea (stiže sutra u posetu), jedne od najznačajnijih figura Stejt departmenta, znači samo jedno: Amerika preuzima od Evropske unije kormilo u rešavanju kosovskog problema, potvrđeno je Srpskom telegrafu iz dva visokorangirana diplomatska izvora.

Da će ubuduće Vašington igrati ključnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, saglasni su i sagovornici našeg lista.

Jasno je da održivog rešenja nema bez Sjedinjenih Država, sviđalo se to nekom ili ne, kaže jedan od diplomata s kojima smo razgovarali.

Foto: Ap photo

Džozef Bajden, predsednik Amerike

- Svi pokušaji Nemačke i Francuske da se nametnu kao neki autoriteti nisu uspeli. Nijedna od ove dve zemlje, a ni EU kao celina, jednostavno nemaju kredibilitet niti snagu da razreše zamršeno kosovsko klupko. Takođe, jasno je i da Beograd, pre svega, ne vidi u EU kompetentnog posrednika s obzirom na to da je predstavnica Unije Ketrin Ešton bila jedan od potpisnika Briselskog sporazuma, čije odredbe o ZSO posle toliko godina i dalje nisu sprovedene - objašnjava naš sagovornik.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije i dobar poznavalac prilika u SAD, siguran je da je Americi stalo do što bržeg rešenja kada je u pitanju Kosovo.

- Šole je jedan od najznačajnijih američkih ljudi, zovu ga još i oficir Bele kuće i Pentagona, što govori dosta toga. On je neko ko ima uvid u mnogobrojne značajne informacije, ima veliki uticaj i sve ono što on prenese sigurno će doći do najuticajnijih faktora. Iz intervjua koji je dao nedavno može se zaključiti dosta toga. Prvi deo možda i nije obećavajući za našu zemlju jer govori o međusobnom priznanju, ali on dalje navodi, kao obavezu, da se dođe do rešenja, kao i formiranja Zajednice srpskih opština, do nečega što će zadovoljiti obe strane. Amerikancima je više nego ikada stalo do mira u Evropi, kao i do odnosa s Rusijom, i u tom pravcu gledano, Srbija sada ima blagu prednost, koju bi trebalo pametno da iskoristi - naglasio je Vuković.

Bez presudne uloge SAD nijedan ključni sporazum u regionu nije postignut, te nema sumnje da će tako biti i ovaj put. SAD jesu glavni sponzor i promoter kosovske nezavisnosti, ali ih to ne sprečava da sa Srbijom razvijaju sveobuhvatne odnose pošto su Amerikanci svesni da bez Srbije nema napredovanja celog regiona. SAD takođe imaju i poluge i mehanizme koje su, za razliku od EU, spremne da upotrebe da bi se ponašanje prištinskih vlasti stavilo pod kontrolu

Kurtijev potrčko se sprda s pravima Srba

Kurtijev potrčko Nenad Rašić otvoreno se sprda s pravima Srba na KiM i predlaže da se, umesto Zajednice srpskih opština, koja garantuje veća prava i bezbednost Srbima, formira udruženje dživdžana. Rašić je, gostujući na jednoj televiziji, izneo svoj sramotni plan da se poništi ZSO.

- Eto i to, ajde da izbegnemo one terminologije koje mogu da budu minska polja, recimo, zajednica kao terminologija je kod Albanaca toliko iskompromitovana da vi, kad pomenete zajednica, udruženja, recimo, stanara neke zgrade, odmah se pomisli na ZSO. Ja bih nazvao udruženje, recimo, evo sad improvizujem, udruženje opština, ja bih nazvao dživdžan. Dživdžan je tipična ona ptica koja je slobodna na našem području i mi kosovski Srbi, na primer ja, iz kraja gde sam odrastao, volimo da sebe nazivamo dživdžani jer mi, kao, navodno pevušimo dok pričamo - naveo je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading