IZBORI U SAD 2022. NASKUPLJI U ISTORIJI: Troškovi jednaki BDP-U jedne zemlje - ŠOK!

Autor:

Svet

09.11.2022

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine.

IZBORI U SAD 2022. NASKUPLJI U ISTORIJI: Troškovi jednaki BDP-U jedne zemlje - ŠOK!

Foto: Shutterstok, Pixabay

Izbori u SAD

Izbori u SAD, na polovini predsedničkog mandata Džozefa Bajdena, na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine, a više nego dvostruko od međuizbora održanih 2014. godine.

Kandidati na saveznim izborima potrošili su oko 8,9 milijardi dolara, dok su državni kanditati, partijski odbori i razne komisije za sprovođenje izbora potrošile 7,8 milijardi.

Troškovi za ove izbore su na korak da se izjednače sa bruto proizvodom Mongolije za 2022. godinu, naveo je izveštač AP.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP/fotomontaža/E.DELIBAŠIĆ

Donald Tramp, Džozef Bajden

Da podsetimo, izborni rezultati još pristižu i ne očekuje se da budu u potpunosti poznati u toku današnjeg dana. 

Za demokrate najznačanija je pobeda za mesto senatora u Nju Hempširu gde je Megi Hasan pobedila Dona Bolduka, penzionisanog generala sklonog teorijama zavere i jednog od najglasnijih pobornika teorije o izbornoj krađi koja je dovela na vlast predsednika Bajdena.

Republikanci su odlično prošli na Floridi gde je guverner i mogući budući predsednički kandidat Ron Desantis odbranio svoje mesto, a dobili su i tri senatorska mesta, tako da su im za većinu u Senatu potrebne još dva.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Džozef Bajden, izbori u SAD

Osim bitke za Kongres i Senat pomno se prati kako prolaze kandidati bivšeg predsedika Donalnda Trampa koji uglavnom podržavaju teoriju o "izbornoj krađi" na prethodnim izborima.

Upravo zbog toga na ovim izborima izuzetno su važna mesta državih sekretara u saveznim državama budući da su izbori u njihovoj nadležnosti. Tramp očekuje pobedu većeg broja kandidata koje je on podržao, među njima i nekih koji javno govore da ne bi priznali rezultate iz 2020. da su tada bili na tim pozicijama. 

Donald Tramp je već najavio da će imati značajno saopštenje sledećeg utorka, a veruje se da će objaviti da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading