TESNO NA IZBORIMA U SAD! Republikanci za sada imaju najveću šansu da osvoje većinu

Autor:

Svet

09.11.2022

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudeći po prvim rezultatima nijedna strana neće odneti veliku pobedu, republikanci i dalje imaju šansu da osvoje većinu u oba doma.

TESNO NA IZBORIMA U SAD! Republikanci za sada imaju najveću šansu da osvoje većinu

Foto: Shuttestock, Tanjug/AP

Izborni rezultati još pristižu i ne očekuje se da budu u potpunosti poznati u toku današnjeg dana. 

Za demokrate najznačanija je pobeda za mesto senatora u Nju Hempširu gde je Megi Hasan pobedila Dona Bolduka, penzionisanog generala sklonog teorijama zavere i jednog od najglasnijih pobornika teorije o izbornoj krađi koja je dovela na vlast predsednika Bajdena.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Izbori

Republikanci su odlično prošli na Floridi gde je guverner i mogući budući predsednički kandidat Ron Desantis odbranio svoje mesto, a dobili su i tri senatorska mesta, tako da su im za većinu u Senatu potrebne još dva.

Pobedu za guvernera Džordžije ostvario je Brajan Kemp protiv zvezde Demokratske stranke Stejsi Abrams, ali se u toj državi pomno prate i rezultati za mesto senatora za koje se bore dva Afroamerikanca, Varnok i Voker, na obe strane.

Rafael Varnok (D) tesno vodi u trci protiv Heršela Vokera (R), trenutno je prednost tek 0.5 odsto prebrojanih glasova. 

Džej Di Vans zadržao je mesto senatora u Ohaju, a repubikanci su odneli pobede i u Ajovi i Severnoj Karolini.

Demokrate su stekle senatore u Nju Hempširu i Vašingtonu. Greg Abot zadržao je mesto guvernera Teksasa, dok je Kejti Hočul najverovatnije pobedila u Njujorku.

Važnu pobedu za mesto senatora odneo je Džon Feterman u Pensilvaniji pobedivši popularnog doktora Mehmeta Oza, TV zvezdu emisija o medicini. Pobeda je značajna jer je mesto u Senatu prešlo od republikanaca demokratama.

Demokrata Džoš Šapiro izabran je za guvernera Pensilvanije, pobedivši Daga Mastrijana još jednog republikanca koji veruje da su izbori 2020. pokradeni. 

U Arkranzasu je za guvernera izabrana Sara Hakabi Sanders, bivša sekretarka za štampu Donalda Trampa.

Značajne pobede na mestima guvernera demokrate su odnele u Merilendu gde je pobedio Ves Mur, prvi crnac guverner ove države, dok je u Masačusetsku pobedila Mojra Hili, prva otvoreno gej guvernerka. 

Osim bitke za Kongres i Senat pomno se prati kako prolaze kandidati bivšeg predsedika Donalnda Trampa koji uglavnom podržavaju teoriju o "izbornoj krađi" na prethodnim izborima.

Upravo zbog toga na ovim izborima izuzetno su važna mesta državih sekretara u saveznim državama budući da su izbori u njihovoj nadležnosti. Tramp očekuje pobedu većeg broja kandidata koje je on podržao, među njima i nekih koji javno govore da ne bi priznali rezultate iz 2020. da su tada bili na tim pozicijama. 

Donald Tramp je već najavio da će imati značajno saopštenje sledećeg utorka, a veruje se da će objaviti da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024, prenosi RTS.

Trenutno demokrate imaju 48 mesta u Senatu, a republikanci 47 (za većinu je potreban 51), dok od 435 mesta u Kongresu republikanci trenutno imaju 196, demokrate 171. Za većinu je potrebno 218 mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading