BAJDENOVA NOĆNA MORA UOČI KLJUČNIH IZBORA: 5 brojki zbog kojih su Republikanci izraziti favoriti za pobedu!

Autor:

Svet

03.11.2022

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republikanska partija ima dobre izglede da pobedi na izborima na sredini mandata predsednika Džo Bajdena, što će ionako uzavrelu političku scenu u SAD učiniti još dramatičnijom, pokazuju poslednje objavljenje ankete.

BAJDENOVA NOĆNA MORA UOČI KLJUČNIH IZBORA: 5 brojki zbog kojih su Republikanci izraziti favoriti za pobedu!

Foto: Shutterstock, Tanjug-AP

Foto: Shutterstock, Tanjug-AP

Izbori za Kongres i Senat biće održani 8. novembra, a sudeći prema poslednjim anketama velika je verovatnoća da će američke demokrate i njihov šef i predsednik SAD Džo Bajden pretrpeti veliki poraz, posle čega će im biti znatno teže da sprovedu agendu zacrtanu 2020. godine kad je Bajden postao šef Bele kuće.

Očajan Bajdenov lični rejting

Prema anketi koju je objavio Galup, Bajdenov rejting u nedelji pred izbore je svega 40 odsto, što je druga najniža cifra u poslednjih 50 godina.

- Samo Džordž V. Buš (38 odsto) imao je niži rejting pred druge republikanske izbore na sredini mandata, 2006. godine, Hari Truman je imao 33 odsto, odnosno 39 odsto 1946. i 1950. godine - navodi Njuzvik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Do sličnih rezultata došli su i istraživači CNN prema čijoj anketi Bajden ima rejting od 42 odsto, dok je u septembru ima podršku od 46 odsto.

Da sve bude gore po vladajuću administraciju u Beloj kući, svega 17 odsto glasača odobrava posao koji radi Bajden, dok neverovatnih 47 odsto ne odobrava. 

"Tramp imao prave prioritete"

Oko 61 odsto glasača smatra da Bajden nije posvetio dovoljno pažnje najvažnijim problemima sa kojima se zemlja suočava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Taj podatak dobija na važnosti ako se ima u vidu da je 2018. godine, na sredini mandata Donalda Trampa, oko 40 odsto ispitanika tvrdilo da tadašnji šef Bele kuće ima prave prioritete u fokusu.

Pogrešna kampanja

Rezultati Galupove i CNN ankete pokazuju da su američke demokrate u potpunosti promašile izbornu kampanju, odnosno da su teme na kojima su insitirali potpuno izvan radara javnosti.

Konkretno, prema podacima CNN, sve 15 odsto ispitanika smatra da je tema abortusa, na kojoj su američke demokrate uglavnom bazirale kampanju, od provorazrednog značaja.

Nasuprot tome, ekonomska pitanja, poput rastuće inflacije i izvesne resecije, ogromnog poskupljenja energenata i osnovnih životnih namirnica, u centru su pažnje za oko 50 odsto ispitanika.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

 

- Oko 49 odsto ispitanika u Galupovoj anketi ekonomsku situaciju je opisalo kao "tešku". Svega 14 odsto smatra da je ekonomska situaciju u zemlji "dobra i odlična" - navodi Njuzvik.

Sumirajući rezultate ankete istraživači Jefri Džons i Lidia Sad iz Galupa naglasili su da ekonomski uslovi samo po sebi ne moraju da budu presudan faktor za rezultate na izborima, ali da su u ovom slučaju izuzetno bitni imali se u vidi Bajdenov loš rejting.

- Generalno pozitivne ocene ekonomije 1994, 2006. i 2018. nisu bile dovoljne da se prevaziđu slabe ocene predsednika Klintona, Buša i Trampa. Medutim, Bajdenovo slab rejting u skladu sa nejasnim pogledom Amerikanaca na ekonomiju, što možda rezultate njegove stranke na ovim izborima vezuje za ovo pitanje više nego obično - konstatuju autori.

Koje države odlučuju

Kada je reč o konačnom ishodu izbora u SAD, prema analizi CNN pet država je ključno za pobedu.

Arizona

2020. godine Bajden je postao prvi demokratski predsednički kandidat koji je osvojio Arizonu otkako je Bil Klinton osvojio državu 1996. Bajden i Klinton su jedini demokratski predsednički kandidati koji su pobedili u toj državi u više od 70 godina.

Republikanci se nadaju da će vratiti Arizonu, a taj posao poveren je kandidatkinji za gubernatra Keri Lejk i kandidatu za Senat Blejku Mastersa, koje je podržao bivši predsednik Donald Tramp i koji su bili izrazito kritični prema Bajdenovoj izbornoj pobedi 2020. godine.

Veliki glasački blok u Arizoni koji bi na kraju mogao da odluči ishodu trke čine Latinoamerikanci, koji predstavljaju 19 odsto biračkog tela Arizone 2020.

Bajden je u ovoj držav pobedio Trampa u tom segmentu biračkog tela osvojivši 61 odsto glasova Latinoamerikanaca.

Džordžija

Kada je Bajden pobedio u Džordžiji, postao je prvi demokratski predsednik kome je to pošlo za rukom još od pobede Bila Klintona 1992. godine.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Džoržija je jednako važna i za demokrate i za republikance, naročito ako se zna da je republikanski kandidat za guvernera Brajan Kemp pobedio u unutarstranačkoj trci kandidata iza koga je stajao lično Donald Tramp.

Sa druge strane, kandidat za guvernera demokrata je Stejsi Abrams, koja bi, ukoliko pobedi, postala prva crna guvernerka u istoriji SAD.

Mičigen

Jedna od ključnih američki država za rezultate izbora uopšte, 2020. je postala "plava". pošto je Bajden pobedio Trampa ubedljivom razlikom od 155.000 glasova.

- Da bi Mičigen održali "plavim", demokrate će morati dobro da prođu u okruzima u oblasti Detroita, kao i da postignu dobar rezultat u delovima države koji su naklonjeniji demokratama kao što su En Arbor i Lansing. Republikanci će se verovatno dobro snaći u zapadnim i severnim delovima države i pokušaće da pridobiju veću podršku u istorijski konzervativnoj oblasti oko Grand Rapidsa, koja je poslednjih godina postala demokratskija - navodi CNN u svojoj analizi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Nevada

Tradicionalno, država je nakolonjena demokratama, ali uprkos pobedama, razlika u Nevadi između "plavih" i "crvenih" se sve više smanjivala.

Republikanski kandidatati generalno traže podršku u ruralnim mestima, mada se izborna utakmica po pravilu rešava u Las Vegasu, uglavnom naklonjenom demokratama.

Pensilvanija

Kada je reč o Pensilvaniji, ova država takođe bi mogla presudno da utiče na ishod izbora. 2016. godine Tramp je pobedio u ovoj državi tesnom većinom, baš kao i Bajden 2020. godine.

Demokratska baza u Pensilvaniji nalazi se u urbanoj Filadelfiji i Pitsburgu, dok republikanci napreduju u ruralnijem centralnom delu države.

Predgrađa Filadelfije se pomeraju ka demokratama, dok su republikanci napredovali u zapadnim i severoistočnim delovima države.

Obrad Kesić: Velika šansa za republikance

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Šef predstavništva Republike Srpske u Americi Obrad Kesić smatra da republikanci imaju velike šanse da preuzmu vlast u oba doma američkog Kongresa, i da su mnoge vlade širom sveta koje uživaju bezrezervnu podršku te zemlje, uključujući Prištinu i Sarajevo, sada u strahu da ne ostanu bez nje posle novembarskih izbora.

U izjavi za Tanjug, Kesić navodi da će SAD, čak i u slučaju pobede demokrata, morati da počnu da se povlače iz međunarodne politike i da pažnju usmere na nagomilane domaće probleme, pogotovo ekonomske.

- Pitanje je samo da li će zemlje koje ne uživaju američku podršku uspeti da prepoznaju trenutak i da li će znati da iskoriste taj prostor za veće ostvarivanje svojih državnih i nacionalnih interesa - konstatuje Kesić. On kaže da je u izbornoj trci za oba doma američkog kongresa momentum apsolutno na strani republikanaca.

- Jasno da će republikanci pobediti u donjem domu, a neizvesno je i u Senatu. Prema najnovijim procenama, sasvim je moguće da i tamo imaju blagu prednost. To bi značilo potpunu blokadu između Kongresa i Bele kuće, i dovelo do promena politke te zemlje, jer bi se umesto spoljnom politikom više bavila unutrašnjim problemima - smatra Kesić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

On ističe da je raspoloženje američkih birača pod velikim uticajem ekonomije i ekonomskih pitanja, od inflacije do cene goriva, do velikih teškoća u snabdevanju.

- Pojedinci ne vide perspektivu i razloga za optimizam, a to uvek ide u korist opozicije. Šokantno je što se to dešava u državama u kojima su demokrate tradicionalno jake kao što su Vašington, Oregon, pa čak i u nekim izbornim jedinicama u Kaliforniji - navodi šef predstavništva RS u SAD.

U slučaju pobede republikanaca u Kongresu, naglašava Keseć, prioritet će biti sadašnja ekonomska kriza, borba između Bele kuće i Kongresa koji će stalno vršiti pritisak na predsednika Džoa Bajdena na način kao što su to demokrate radile Trampu.

- Možemo očekivati ozbiljan pokušaj opoziva američkog predsednika, više istraga po raznim komitetima u Kongresu, a to znači da će administracija morati da pomeri fokus sa velikih međunarodnih pitanja na unutrašnju politiku i unutrašnje borbe i podele - ističe Kesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading