PUTIN SPREMIO UDAR! Oglasila se Moskva, Evropa gori!

Autor: Republika

Svet

23.02.2022

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je Zapad predvođen SAD i EU uveo sanckije Ruskoj Federaciji, Moskva je najavila silovit odgovor, a evo ko se sve našao na crnoj listi Zapada.

PUTIN SPREMIO UDAR! Oglasila se Moskva, Evropa gori!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin na stalnom udaru Zapada

Ruska Federacija predvođena predsednikom Vladimirom Putinom najavila je da će oštro odgovoriti na sankcije koje su Sjedinjene Američke države uvele Moskvi nakon što je šef Kremlja u ponedeljak uveče potpisao dekret o priznanju nezavisnosti Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) na istoku Ukrajine.  

- Nema sumnje, sankcije će naići na jak odgovor, ne nužno simetričnim, ali dobro iskalkulisanim i bolnim za Ameriku - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da je američka politika sankcija kontraproduktivna.

- Rusija je dokazala da je, uprkos svim troškovima, u stanju da minimizira štetu. Štaviše, pritisci sankcijama ne mogu uticati na našu odlučnost da branimo svoje interese - navodi se u saopštenju.

Inače, novim sankcijama sa Zapada će, kako se očekuje, biti obuhvaćene neke od vodećih ličnosti Ruske Federacije i to one koje su najbliže predsedniku Putinu. Tako se očekuje da će se na meti najpre naći ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, glavni zapovednici ruskih vazdušnih snaga i Crnomorske flote, vodeći državni "propagandisti", kao i 351 poslanik Dume.

Republika

Foto: Profimedia

Vladimir Putin i Sergej Šojgu 

Funkcioneri EU takođe izrađuju mere za zabranu trgovine između dve teritorije pod kontrolom Rusije u istočnoj Ukrajini.

Prema popisu koji je Gardijan dobio na uvid, na vrhu liste nalazi se Šojgu jer je on "u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine".

Tu su i Anton Vaino, Putinov načelnik štaba koji ima "aktivnu ulogu u donošenju odluka", kao i Igor Osipov, glavni zapovednik Crnomorske flote i Sergej Surovikin, glavni zapovednik Ruske vazdušno-svemirske snage.

Ostali najviši funkcioneri uključuju potpredsednika vlade i predsednika državne banke VTB Dmitrija Grigorenka i Igora Šuvalova, predsednika ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u finansiranju ruskog odbrambenog sektora.

EU takođe cilja na ruske "propagandiste", uključujući portparolku ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu, kao i voditeljku RT kanala Margaritu Simonjan. Obe su poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici. Na popisu je i Vladimir Solovjov, prokremljanski voditelj kanala Russia One.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Na udaru i portparolka Marija Zaharova

Druge značajne ličnosti uključuju Jevgenija Prigožina, koji je poznat kao Putinov kuvar. Prigožin finansira Agenciju za internet istraživanja (IRA) sa sedištem u Sankt Peterburgu, koja je takođe dodata na popis sankcija EU.

IRA je, kako tvrdi Zapad, poznatija kao "fabrika trolova" u kojoj blogeri rade danonoćno kako bi preplavili internet pro-putinovskim i antizapadnim stavovima.

Za Prigožina se takođe veruje da je "finansijer" Vagnerove plaćeničke grupe, koja je već podvrgnuta sankcijama EU zbog svoje uloge u slanju snaga u sukobe u zapadnoj Africi.

Na popisu su i Prigožinova majka i supruga, vlasnice kompanija povezanih s njim.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin  

Zapadni mediji prenose da će najnovije sankcije uvedene Moskvi, Rusku Federaciju još više približiti Kini, što nije scenario koji SAD priželjkuju. 

Kina je postala najveće odredište ruskog izvoza još 2014, a Rusija se i sve manje oslanja na trgovinsku razmenu, što dovodi u pitanje efikasnost novih sankcija zbog priznanja Luganska i Donjecka - upozorava Rojters, priznajući tako da mere koje je Zapad spremio za Kremlj praktično nemaju nikakvu svrhu.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading