BRANO MIĆUNOVIĆ PLEO MREŽU U SVIM STRUKTURAMA: Evo sa kim se u vezu dovodio crnogorski biznismen!

Autor:

Svet

19.04.2024

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brano je, kako se navodi u njegovom dosijeu, bio jak u svim krajevima Srbije i mnogi koji su na lokalu imali određene probleme ili želeli da ostvare neke poslovne interese obraćali su se njemu da pomogne ili posreduje.

BRANO MIĆUNOVIĆ PLEO MREŽU U SVIM STRUKTURAMA: Evo sa kim se u vezu dovodio crnogorski biznismen!

Foto: Privatna arhiva

Brano Mićunović koji je preminuo prirodnom smrću, decenijama je pleo mrežu saradnika širom Crne Gore i Srbije, ali i po regionu. Bilo ih je, kako pokazuje njegov dosije na nekoliko desetina strana, koji je sastavila crnogorska služba i to u svim strukturama: biznisu, politici, pravosuđu, sportskim klubovima i organizacijama, svetu filma, manekenstva, u medicinskim krugovima...

Deo izveštaja bavio se pipcima koje je Mićunović puštao u bezbednosnim strukturama i raznim kontaktima koje je imao u tom svetu. Konstatovano je i da je on nosio i koristio značku Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB), ali da nije imao pouzdanih informacija o tome da li je ona prava, što je verovatnije, ili lažna.

U Srbiji, stoji u ovom dokumentu, Mićunović je takođe imao intenzivne kontakte sa visokopozicioniranim ljudima u bezbednosnim strukturama. 

- Raspoloživa saznanja ukazuju da je u prethodnom periodu Brano Mićunović ostvarivao kontakte sa Rodoljubom Milovićem Roćkom, bivšim načelnikom Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Republike Srbije, posredujući u nekoliko navrata s njegovim neformalnim kontaktima s pojedinim pripadnicima crnogorskih bezbednosnih struktura. Prethodnih godina ustanovljeni su i Mićunovićevi kontakti sa Dragišom Simićem, generalom MUP Srbije (ovaj deo izveštaja očigledno je pisan pre smene Simića i oduzimanja čina pošto je on sada pukovnik, prim. aut.), pri čemu se ne raspolaže pouzdanim saznanjima o prirodi i karakteru njihove veze - navodili su tada crnogorski operativci koji su pisali izveštaj.

BAZA U SRBIJI

On se dovodio i u vezu sa Igorom Simatovićem, sinom Franka Simatovića Frenkija, bivšeg komandanta specijalnih snaga državne bezbednosti Srbije i osnivača Jedinice za specijalne operacije (JSO), kojem i dalje traje suđenje u Hagu (zajedno sa Jovicom Stanišićem još 2013. oslobođen je po svim tačkama optužnice, međutim, suđenje se ponavlja nakon prihvatanja žalbe tužilaštva).

Mićunović je bio u bliskoj poslovno-prijateljskoj vezi s Igorom Simatovićem, sinom bivšeg funkcionera RDB MUP Srbije. U maju 2008. registrovana je njihova komunikacija u vezi sa realizacijom izvesnog poslovnog aranžmana. Ne raspolaže se bližim saznanjima da li je taj posao realizovan - stoji u dokumentu.

Kao glavna Mićunovićeva baza u Srbiji, u izveštaju crnogorske službe navodio se Novi Sad. To je, uostalom, bilo njegovo prvo boravište u Srbiji nakon preseljenja iz Nikšića još sedamdesetih godina.

Međutim, Brano je, kako se navodi u njegovom dosijeu, bio jak u svim krajevima Srbije i mnogi koji su na lokalu imali određene probleme ili želeli da ostvare neke poslovne interese obraćali su se njemu da pomogne ili posreduje. Posebno je zanimljivo da je od njega svojevremeno tražio pomoć i bivši član terorističkog OVK i visoki prištinski funkcioner Kadri Veselji.

Veselji je od Mićunovića tražio da posreduje da bi on kupio jedan hotelski objekat na Kopaoniku. Nije poznato o kom se hotelu radi niti ko su bili njegovi vlasnici, ali iz razloga o kojima nemamo bliža saznanja od posla nije bilo ništa i taj hotel je prodat drugom kupcu - navodi se u delu izveštaja koji se odnosi na period od pre nekoliko godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading