CRNA GORA ODBIJA DA VRATI ZAPLENJENE DRAGULJE U VREDNOSTI OD 300 MILIONA EVRA!

Autor:

Svet

13.04.2024

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi dragulji su zaplenjeni pre više od 10 godina.

CRNA GORA ODBIJA DA VRATI ZAPLENJENE DRAGULJE U VREDNOSTI OD 300 MILIONA EVRA!

Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore je odbila da prizna tužbeni zahtev vlasnika jednog hotela u Budvi za povraćaj 28 kilograma poludragog kamena - opala. Ovi dragulji su zaplenjeni pre više od 10 godina od vlasnika hotela, nakon što su ih južnoafrički državljani uneli u zemlju, ne prijavivši ih carini na podgoričkom aerodromu.

Zaplenjena kolekcija opala

Kako prenosi RTCG, kolekciju opala su južnoafrički državljani Robert Franjek i Antonije Vernon Strelenski doneli preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. godine. Međutim, godinu dana kasnije, dragulji su pronađeni kod vlasnika jednog hotela u Budvi.

Zahtev za povraćaj i naknadu

Nakon što su dragulji zaplenjeni i proglašeni državnom imovinom, Franjek i Strelenski su podneli zahtev za povraćaj kolekcije. Uz zahtev za povraćaj, oni takođe zahtevaju i naknadu zbog oštećenja kolekcije, s obzirom na to da je pet kilograma dragulja nestalo. Vrednost celokupne kolekcije opala se procenjuje na čak 300 miliona evra.

Sud je doneo odluku kojom je zabranio državi da raspolaže draguljima sve do pravosnažnog okončanja spora. Dragulji se sada nalaze u trezoru Centralne banke Crne Gore, čime je njihova sudbina privremeno zapečaćena.


Problemi sa carinom i krivične prijave

Zaštitnik imovinskopravnih odnosa izneo je svoje mišljenje o slučaju, naglašavajući da su dragulji uneseni u zemlju bez prethodne prijave carini. Nakon nesuglasica, lica koja su na takav način prenela robu suočila su se sa krivičnim prijavama, a nakon proglašenja krivima, predmeti su trajno oduzeti.

Reakcija Vlade Crne Gore

U izveštaju se ističe da je Vlada Crne Gore odbila da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati dragulje. Prema izveštaju RTCG, vlada je čak nameravala da proda dragulje, ali ju je u tome sprečila zabrana suda.

Prema navodima Slobodne Evrope, 2012. godine, dvojica muškaraca su optužila vlasnika budvanskog hotela B. Ć. da im je prevarom oteo dragulje. Muškarci su tvrdili da ih je vlasnik hotela sačekao na podgoričkom aerodromu, zaobišli su carinu, a zatim ih je poveo u hotel kao svoje goste ostavljajući dragulje u hotelskom sefu. Nakon godinu dana, vlasnik hotela je, prema njihovim tvrdnjama, odbio da im vrati dragulje, što je dovelo do njihove prijave policiji.

Zaplena dragulja i kazna

Nakon prijave, policija je zaplenila dragulje, a Osnovni sud u Podgorici je 2012. godine doneo rešenje o trajnom oduzimanju dragulja, navodeći da su uneti mimo carinskih propisa, što predstavlja krivično delo. Pored toga, osumnjičeni su kažnjeni novčano, pri čemu su Fenjek i Strelenski kažnjeni sa po 4.000 evra u aprilu 2013. godine.

Neobična kolekcija dragulja

Interesantno je da je 2014. godine izvršeno premeravanje zaplenjene kolekcije dragulja, gde je utvrđeno da najviše vatrenog, belog i crnog opala. Posebno iznenađenje predstavlja činjenica da se među draguljima nalazi jedan kamen težak četiri kilograma i 400 grama. Takođe, kolekcija obuhvata i 14 figurica u obliku životinja, čija je ukupna težina nešto preko kilograma.

O biznisima dvojice Južnoafrikanaca u Pretoriji, Franjeka i Strelenskog, postoji veoma malo informacija. Franjek sebe predstavlja kao počasnog grofa carske kuće Černetić, dok Strelenski tvrdi da je konzul iste kuće u Južnoafričkoj Republici.


Ova carska loza, međutim, nije priznata i predstavlja izmišljotinu. Njen navodni predstavnik Stefan Černetić privukao je pažnju javnosti kada se 2022. godine pojavio na prijemu povodom Dana državnosti i fotografisao sa tadašnjim predsednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem, kako navodi portal RTCG.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading