"ZAUSTAVIĆEMO HRVATSKU TRAGEDIJU, SLEDI KATARZA" Milanović objasnio razloge kandidature za premijera (VIDEO)

Autor:

Svet

16.03.2024

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u sredu, 17. aprila.

"ZAUSTAVIĆEMO HRVATSKU TRAGEDIJU, SLEDI KATARZA" Milanović objasnio razloge kandidature za premijera (VIDEO)

Foto: Tanjug/Hina/ Edvard Šušak

Predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, obratio se javnosti u sedištu stranke SPD i objasnio zašto je odlučio da bude nosilac liste na parlamentarnim izborima.

- Ovde sam pre par godina govorio kao kandidat za predsednika. Počeo sam u dobroj veri, prema propisima. Na prvim izborima 2020. opet manipulativnim izborima, sam se držao neutralno. Prvi sam predsednik koji na te izbore nije ni otišao. Ovo o čemu danas odlučuju ljudi u mojoj glavi nije bilo moguće pre dva meseca - rekao je na početku Milanović.

Njegova odluka da bude nosilac liste SDP-a izazvala je buru u javnosti, pošto je najavio da će ostati predsednik Hrvatske do izbora. Sada se vodi polemika da li Ustav to dozvoljava, a Milanović kaže da izbora u Hrvatskoj do sada nije ni bilo.

- Ovde skoro da nije bilo izbora. Vreme je da kažemo, dosta je, nećete više. Ovo je borba za vladu nacionalnog spasa. Vodili smo Hrvatsku dva puta i otišli s vlasti dostojanstveno, časno, ali nikad pokoreno i devastirano. U normalnim vremenima, ko odlučuje jesu li normalna vremena. Partijska klika. Ovo što se dogodilo od nove godine nije mrcvarenje, to je duboko ciničan, bezobrazan, drzak… Pravljenje budala od cele nacije. Nijedno upozorenje nije pomoglo. Hrvatska je otplovila kao nekakva skela. Moraš voditi brigu o narodu, biti s njima i slušaš, ne bespogovorno. Ovo je sedam godina katastrofalne vlasti koja poprima elemente grčke tragedije. Sledi katarza. Zaustavićemo hrvatsku tragediju - zaključio je Milanović svoj govor i dobio ovacije.

Istakao je da je razlog njegovog kandidovanja izbor Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca, koji je postavljen na tu poziciju odlukom premijera, Andreja Plenkovića, i glasovima njegovog HDZ-a, iako su postojali dokazi da je sarađivao sa osobama iz kriminogene sredine, kao i funkcionerima koji su optuženi za krivična dela.

- Slučaj instaliranja probisveta koji se naziva glavnim državnim tužiocem, u meni je probudio bes. Ne ulazim u svaki sukob bez razmišljanja i znam da nisam medved i sada mogu biti povređen - rekao je Milanović.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u sredu, 17. aprila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ja

16.03.2024 23:05

Koga uopste interesuje ovaj hrvarski predsednik?