PRONAĐENA SALMONELA U KULENU! Hitno povučen proizvod sa tržišta

Autor:

Svet

09.11.2023

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na tržištu Hrvatske nedavno je došlo do povlačenja kulena, popularne trajne kobasice, zbog utvrđene prisutnosti bakterije iz roda Salmonela.

PRONAĐENA SALMONELA U KULENU! Hitno povučen proizvod sa tržišta

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 Državni inspektorat Hrvatske je saopštio da je proizvod "Kulenova seka", koji proizvodi kompanija Žumberački sinovi d.o.o, povučen sa tržišta zbog neusklađenosti sa evropskom uredbom o mikrobiološkim kriterijumima za hranu.

Povučeni proizvod je kulen (LOT 26092023SEKA) proizveden 26. septembra 2023. godine, sa rokom trajanja do 26. marta 2024. godine. U saopštenju se naglašava da je ova odluka doneta zbog bezbednosti potrošača i poštovanja propisa koji regulišu proizvodnju hrane.

Kulen je tradicionalna vrsta trajne kobasice koja se proizvodi u Slavoniji, Baranji i Sremu, a poznat je i u drugim delovima Balkana. Ova kobasica se pravi od svinjskog mesa i začina, a karakteriše je dugotrajni proces dimljenja i sušenja. Kulen se smatra delikatesom i često se može naći na trpezama tokom praznika i svečanih prilika.

Iako se ova vest može činiti zabrinjavajućom, važno je napomenuti da su slučajevi trovanja hranom od bakterije Salmonela retki, a simptomi se najčešće javljaju kao prolazna stomačna infekcija. Ipak, potrošači treba da budu oprezni i da se pridržavaju propisanih rokova trajanja i uslova čuvanja hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading