"VIDELE SMO SILOVATELJA ZLATKA U GRADU!" Lepi oglase po banderama traži žrtve, IŽIVLJAVAO se nad maloletnicom: Za 20 evra DA ĆUTIŠ!

Autor:

Svet

20.08.2023

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani postavljaju pitanje kako je moguće da osoba osuđena za ozbiljna krivična dela može biti puštena na slobodu.

"VIDELE SMO SILOVATELJA ZLATKA U GRADU!" Lepi oglase po banderama traži žrtve, IŽIVLJAVAO se nad maloletnicom: Za 20 evra DA ĆUTIŠ!

Foto: Shutterstock

Silovanje maloletnice

Sinj, idilični grad u Dalmaciji, trenutno je suočen sa ozbiljnom kontroverzom i zabrinutošću zbog situacije vezane za Zlatka Buljana, osuđenika za tri teška krivična dela protiv polne slobode nad maloletnom devojkom. Iako je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora za svoje zločine, Buljan se sada slobodno šeta gradom, što je izazvalo negodovanje i strah u lokalnoj zajednici.

Celokupna situacija je posebno problematična zbog činjenice da je Buljan koristio oglase u potrazi za "devojkom za druženje uz naknadu", kako bi stupio u kontakt sa svojim žrtvama. Međutim, najšokantniji detalj jeste da je jedna od njegovih žrtava bila maloletna devojka sa poteškoćama u razvoju. Buljan je osuđen na pet godina zatvora za svako od tri dela seksualnog zlostavljanja, ali je kazna objedinjena zbog njegovog zdravstvenog stanja i ranijeg krivičnog dosijea.

Foto: Shutterstock

 

Nakon presude, zamenica Županijskog državnog tužilaštva u Splitu, Julijana Stipišić, uložila je žalbu tražeći višu kaznu za Buljana i istovremeno tvrdeći da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno. Prema njenom mišljenju, sud nije pravilno razmotrio činjenice koje su dovele do smanjenja kazne i puštanja osuđenika iz istražnog zatvora.

Ova situacija je izazvala ne samo negodovanje građana Sinja, već i strah od potencijalne opasnosti koju osuđenik kao što je Buljan može predstavljati za zajednicu. Građani postavljaju pitanje kako je moguće da osoba osuđena za ozbiljna krivična dela može biti puštena na slobodu, naročito kada se radi o zlostavljanju maloletnika sa posebnim potrebama.

Foto: www.profimedia.rs

 

Lokalne vlasti su se oglasile povodom ovog slučaja, ističući da je problem u tome što sud nije pravilno razmotrio sve relevantne činjenice prilikom izricanja kazne. Takođe, vlasti su najavile da će biti sproveden vanredni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do puštanja osuđenika na slobodu i da će biti preduzete mere kako bi se povećao stepen bezbednosti u odnosu na osuđenike sa visokim rizikom.

Ova kontroverza naglašava potrebu za pažljivim i pravilnim izricanjem kazni u slučajevima seksualnog zlostavljanja i zaštite žrtava, posebno kada su one maloletne ili sa posebnim potrebama. Nadležni organi i sudstvo moraju obezbediti da kazne budu pravedne i odgovarajuće, a da se istovremeno štiti bezbednost zajednice od potencijalno opasnih pojedinaca koji su osuđeni za ozbiljne zločine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading