NIKOLA JOKIĆ - GOSPODAR NBA LIGE! Kako je debeljuca iz Sombora POKORIO Ameriku?

Autor:

Sport

13.06.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životni put centra Denvera bio je više nego zanimljiv.

NIKOLA JOKIĆ - GOSPODAR NBA LIGE! Kako je debeljuca iz Sombora POKORIO Ameriku?

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić prima trofej za MVP finala

Dileme više nema - Nikola Jokić svima je dokazao da je jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige.

Vodio je Srbin Nagetse do šampionskog prstena, te je bio najkorisniji igrač finalne serije u kojoj je njegov tim srušio Majami sa 4:1 u pobedama.

Sada je Jokić svuda prepoznatljiv, debeljuca iz Sombora zavladao je planetom, ali njegov životni put imao je nekoliko prekretnica. Da krenemo redom...

OTKRIVEN SLUČAJNO

Nikola je počeo da trenira košarku u rodnom Somboru, a i pored toga što je blistao od malih nogu, otkriven je slučajno. To je otkrio Miško Ražnatović, čovek koji mu je od menadžera postao veliki prijatelj.

Republika

Foto: Starsport

Miško Ražnatović i Nikola Jokić

 

Svi igrači koji kasnije igraju u NBA ligi i Evroligi su na početku otkriveni od strane skauta, koji idu po zemlji da prate dečake i devojčice od po osam godina. A nekako, niko nije obratio pažnju na njega. Naša agencija ima mnogo skauta na teritoriji Srbije, koja nije toliko velika. Ali i pored toga, oni ga nekako nisu našli - počeo je priču Ražnatović u jednom podkastu, pa nastavio:

- Ja sam malo staromodan, pa čitam novine, ne toliko veb portale. Na poslednjoj stranici tu su rezultati iz svih liga u jednim novinama. I jednom sam video da je taj jedan momak imao 29 poena i 26 skokova. Rekao sam samo “vau”, ništa više od toga. Sledeće sedmice sam ponovo to uradio. Tada sam video 30 poena i 27 skokova. To inače nije moj posao, ali sam bio znatiželjan, pa sam pitao skaute o njemu. Dobio sam - tišinu. Nisu ga znali. To je bilo iznenađenje godine.

Zatim je čuveni agent rekao i kako se dalje odvijala priča.

- Rekao sam mu da je sigurno centar i da neko treba da pozove da se raspita da li sakuplja te skokove tako što je snažniji ili samo tako što je okretan. Samo posle tri minuta dobio sam informaciju  da on uopšte nije snažan, da je vrlo okretan i da ima povećanu težinu. I da je talentovan. Ja verujem u sistem, tako da ne znam zašto sam rekao skautu da ode i da ga potpiše. Pronašli smo porodicu, razgovarali, koja je sjajna, tradicionalna srpska, vodili su računa o njemu i bili su srećni što jedna takva agencija hoće da ga uzme. On pre toga nije bio ni na jednom treningu seniora. Nisu ga prepoznali. Želeli su da razgovaraju i sa mnom, njegov brat Strahinja je tada bio tu i on je važan što je Nikola postao to što jeste.

Miško je zatim podvukao jednu neverovatnu činjenicu.

- Ovo je prvi i poslednji igrač kojeg smo potpisali za 27 godina bez da smo ga videli. A sada pričamo o skautiranju, analizama…

Dakle, Jokić je otkriven slučajno, ali je ubrzo ušao u istoriju.

DOLAZAK U MEGU

Nikola Jokić je došao u Megu u juniorskim danima i napredovao je laganim koracima. U klubu je bio od 2012. do 2015. godine i stasavao je u sredini koja mu je pružila priliku da pokaže šta zna.

Sezona 2013/14 bila mu je prva sa ozbiljnijom minutažom i u regionalnom takmičenju beležio je prosečno 11,4 poena, 6,4 skoka i dve asistencije za oko 25 minuta na terenu.

Na draftu 2014. godine izabran je kao 41. pik u drugoj rundi od strane Denver Nagetsa, ali je ostao u Megi, pa je naredne sezone zablistao sa 15,4 poena, 9,3 skoka i 3,5 asistencije za preko 30 minuta na terenu, te je došao do MVP priznanja u regionalnom takmičenju.

Republika

Foto: Starsport

Nikola Jokić u dresu Mege protiv Partizana

 

Želela ga je Barselona, bio je interesantan i beogradskim večitim rivalima, dosta timova širom Starog kontinenta se raspitivalo za njegove usluge, ali je on umesto Evrolige odabrao NBA i - nije pogrešio!

TEŽI POČETAK, PA DOMINACIJA

Jokić je u NBA ligi debitovao 28. oktobra 2015. godine kada je u pobedi Denvera na gostovanju Hjustonu (105:85) za 3:55 na terenu dao dva poena.

Pogodio je jedini šut koji je uzeo, a nije imao niti jednu asistenciju ili skok.

Ipak, iz utakmice u utakmicu i godine u godinu, njegova uloga je rasla, pa je Jokić vremenom postao nezamenjiv šraf u mašineriji Denvera i zaštitno lice uz koje će Nagetsi da naprave projekat i osvoje šampionsku titulu.

Već u prvoj sezoni bio je u ruki timu godine, a pravi uspesi krenuli su 2019. kada je izabran u idealnu petorku NBA lige. Godinu dana kasnije bio je u drugom timu, a onda - dva puta uzastopno stiže do MVP priznanja.

Zamislite, jedan Srbin pokorio je Ameriku!

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić

 

Sa Denverom je ipak nešto uvek falilo, pa nije mogao da bude kompletno zadovoljan zbog individualnih titula i ol-star utakmica na kojima nastupa od 2019. godine bez pauze.

Ove sezone izmakla mu je MVP nagrada, ali je Jokić vodio tim ka tituli i dokazao je svima da je stvarno najbolji, te da je Džoel Embid priznanje dobio "na pravdi Boga".

Šampionskom prstenu priključio je i priznanje za najkorisnijeg igrača finalne serije, te sada može na zasluženi odmor.

REPREZENTACIJA

Briljirao je na Olimpijskim igrama u Riju Nikola Jokić i bio je deo nacionalnog tima Srbije koji je na ovom takmičenju stigao do srebrne medalje.

Pre toga je sa juniorima 2013. godine osvojio srebro na Svetskom prvenstvu u Češkoj i delovalo je da će za reprezentaciju uvek biti tu.

Ipak, na leto 2017. godine Nikola Jokić postao je najomraženija ličnost u Srbiji. Odlučio je da propusti Evrobasket kako bi se što bolje spremio za narednu NBA sezonu, a narod ga je "dočekao na nož". 

Republika

Foto: Starsport

Nikola Jokić u dresu reprezentacije Srbije

 

Kada pogledamo iz ovog ugla - potez Nikole Jokića sada ima smisla i on je vremenom postao najbolji košarkaš NBA lige. Da je doneo drugačiju odluku - pitanje da li bi bilo tako... 

Vratio se kasnije Jokić u nacionalni tim, bio je deo ekipe i na prošlogodišnjem Evrobasketu kada je Srbija eliminisana u osmini finala od Italije, a svi se nadamo da ćemo ga videti i na Svetskom prvenstvu koje krajem avgusta počinje u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

HOĆE NEKO NA BASKET?

Kada sve saberemo i oduzmemo - Nikola Jokić prošao je trnovit put do zvezda.

Ipak, od Sombora i čuvene rečenice "Hoće neko na basket?", pa do šampionskog prstena NBA lige, Jokić je ostao isti onaj čovek koji uživa u svakom trenutku na terenu i igra se košarke.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić

 

Zbog toga su na kraju svi morali da mu odaju priznanje, a imajući u vidu da ima tek 28 godina - sigurni smo da ćemo ga tek gledati kako dominira!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading