PLAŠITE SE DA ĆE VAS NEKO OPLJAČKATI NA ODMORU? Ako primenite ovih PET CAKA niko vas neće ni pipnuti!

Autor:

Razonoda

13.09.2023

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na odmoru se često dešavaju nepredviđene, pa i incidentne situacije. Jedna od onih kojih se najviše plašimo je da nas lokalci napadnu i opljačkaju. Postoje dobri načini kako da predupredimo taj trenutak i uživamo na putu

PLAŠITE SE DA ĆE VAS NEKO OPLJAČKATI NA ODMORU? Ako primenite ovih PET CAKA niko vas neće ni pipnuti!

Foto: pixabay.com

Mnogi od nas su prilikom pripreme i pakovanja za put od bliskih osoba čuli priče da baš tamo gde idemo mogu meštani da nas opljačkaju.

Bilo da idemo u sopstvenoj organizaciji ili sa turističkom agencijom, uvek će nam neko ispričati “iz pouzdanih izvora” koliko turiste napadaju u Barseloni, Rimu ili u letovalištima u Bugarskoj ili Grčkoj.

Gde god da idete, šta god da imate kod sebe, valja se zaštititi od mogućih incidenata. Postoji pet caka koje će vam svaki iskusniji putnik savetovati da primenite ako želite da svoje dragocenosti sačuvate na odmoru.

Keš

Nikada dok šetate ili idete na plažu nemojte nositi previše novca u gotovini. Ponesite onoliko koliko vam je potrebno da imate za osnovne potrepštine i to je to. Ostatak novca čuvajte u sefu sobe.

Samo ono veče kada planirate ozbiljniju kupovinu ponesite više novca, ali i tada ga rasporedite na nekoliko mesta kod sebe. Deo stavite u džep, deo u tašnu/torbu, deo čak i u čarapu, zašto da ne? Mnogi su tako sačuvali novac kada su ih lokalni kriminalci napali uveče na ulici.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Kuća

Sve što vam od nakita i novca nije potrebno za put radije ostavite kući.

Može vam se, da ne čuje zlo, dogoditi da vas neko napadne i opljačka pa da ostanete bez dragog lančića ili narukvice koje ste mogli da ostavite kod kuće.

Nije svaka destinacija dobra da do nje nosite najatraktivniji nakit da bi se on posle video i na Instagramu.

Kaiš

Iznenadićete se kad čujete da postoji značajan broj putnika koji deo novca stavlja unutar posebno izrađenog džepa u kaišu.

To naravno, ne smete da uradite na aerodromu jer ako vam pronađu novac u kaišu, imaćete velike probleme izazivajući sumnju kod službenika.

Novac u kaišu nosi se na ulici prilikom daljih putovanja gde ne poznajete običaje lokalnog stanovništva i gde ne postoji ista kultura kao u Evropi.

Garderoba

Sitni džeparoši, bilo da su u manjem ili većem gradu konstantno skeniraju potencijalne žrtve.

Prvo što će im uvek upasti u oči su vaša garderoba i obuća. Ako na sebi imate nešto jako, upadljivo, pa još i firmirano, postaćete meta. Još ako primate da imate i vrednu narukvicu, pazite se.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Primećeni ste sigurno, samo je pitanje da li ćete to veče biti napadnuti ili će vas spasiti neka objektivna okolnost poput osvetljene ulice ili policije u blizini.

Nikad na odmoru ne nosite nešto previše upadljivo ili nadmeno, ako se radi o manjim sredinama, jer na taj način šaljete džeparošu signal da ste “puni para”.

Društvo

Koliko god da volite da se ponekad osamite ili čak sami otputujete na odmor, razmislite koliko je to pametno ako je reč o nekoj atraktivnijoj destinaciji.

Ukoliko ste sami na ulici, pa još i ako je veče – lak ste plen. Kada ste u društvu, još ako je u njemu i neki fizički snažniji muškarac, niko vas neće dirati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading