PRVA TRI DANA POSTA SU NAJVAŽNIJA: Svi ukućani moraju OVO da urade, retko ko do kraja izdrži!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

18.03.2024

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno da cela porodica bude na okupu.

PRVA TRI DANA POSTA SU NAJVAŽNIJA: Svi ukućani moraju OVO da urade, retko ko do kraja izdrži!

Foto: Shutterstock

Ove godine, Vaskršnji post počinje 18. marta, a dan pre početka posta obeležava se kao Bela poklada, poslednji dan kada se konzumira mrsna hrana. Domaćice pripremaju bogat ručak, a na ovaj dan se tradicionalno opraštaju sve uvrede i prekidaju sve svađe, pripremajući se tako za prvu nedelju posta.

Čista nedelja i običaji tokom prve nedelje posta


Prva nedelja posta naziva se Čista, Todorova ili Teodorova nedelja. Prema pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta se pridržava takozvanog trimirja, što podrazumeva potpuno uzdržavanje od hrane i pića. Mnogi vernici praktikuju post na vodi ili suhojedenje, dok se posebnom molitvom obraćaju za pomoć da se uzdrže u fizičkom i duhovnom smislu bez licemerja i isticanja.
Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Veoma je važno tokom ovih dana oprostiti sve uvrede

Običaji tokom prve nedelje posta


U četvrtak je naložen post na vodi, dok je tokom ostatka nedelje dozvoljeno konzumirati hranu spremljenu na ulju. U mnogim krajevima Srbije praktikuju se različiti običaji tokom ove nedelje. Na primer, do Čistog četvrtka u nekim mestima se ne jede kašikom, ognjišta se ne pale, već se konzumira ranije pripremljena hrana.

Tradicionalni običaji tokom posta

Postoje i specifični običaji koji se pridržavaju tokom posta. Na primer, muškarci ponegde poste tako što uopšte ne jedu do večeri, dok devojke poštuju običaj da ne nose nikakav nakit. Takođe, smatra se veoma važnim da cela porodica bude na okupu uveče.

Nedelja pravoslavlja


Na kraju prve nedelje Velikog posta proslavlja se pobeda pravoslavlja, a taj dan se naziva Nedelja pravoslavlja. Ova nedelja je ispunjena posebnim duhovnim značajem za vernike pravoslavne veroispovesti.    

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading