AKO NIKADA NEMATE NOVCA, MOŽDA STE NASLEDILI PROKLETSTVO: Vaši NAJBLIŽI su zasluženi za JEDNU stvar koja vas prati zauvek!

Autor: M.O.

Lifestyle

29.01.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi ovi faktori utiču na to da nemamo novac.,

AKO NIKADA NEMATE NOVCA, MOŽDA STE NASLEDILI PROKLETSTVO: Vaši NAJBLIŽI su zasluženi za JEDNU stvar koja vas prati zauvek!

Foto: shutterstock

Svi želimo da uvek imamo novca, ali istina je da mnogi jedva sastavljaju od početka do kraja meseca. 

Siromaštvo je uzrokovano mnogobrojnim faktorima, a postoje i obrasci ponašanja koje možemo da promenimo kako bi privukli novac i samo blagostanje. 

Na neke faktore ne možemo da utičemo, ali možemo dosta toga da izmenimo i odmah ćemo primetiti razliku u novčaniku

Mislite da ne zaslužujete bogatstvo

Republika

Foto: shutterstock

Obratite pažnju na vaše misli o novcu

Nismo ni svesni koliko naše razmišljanje može da utiče na finansije. Natalija koja je ekspert za finansije, rekla je u svojoj knjizi da je tokom detinjstva često posećivala drugaricu, navodeći da im je tada glavni izvor zabave bio kod nje kući gde su skakale po kauču iz koga su ispadali ferderi.

- Dvadeset godina kasnije, ponovo sam posetila svoju drugaricu iz detinjstva i, na svoj užas, u njenoj kući zatekla sam isti taj kauč. Koliko sam mogla da primetim, bio je u približno istom stanju kao kada smo pre dve decenije skakale po njemu, ali ja sam ostala zatečena celokupnim stanjem svih komada nameštaja u kući. Sve je bilo dotrajalo, prašnjavo i pokvareno. U glavi sam brzo preračunala koliko bi koštalo da se kupi novi kauč, zamene stare stolice i polomljeno veliko ogledalo, u čije je pukotine stavila foliju. Dok smo razgovarale, u glavi sam stavljala nove tapete na njene zidove. Želela sam da pobacam sve kartonske kutije koje su virile ispod njenog kreveta, zajedno sa polomljenom saksijom koju je privezala parom najlonskih čarapa - opisala je Natalija u svojoj knjizi.

Tada se pitala, ali šta ako su u zaista teškom položaju, pa se odmah zatim setila da je pre samo par dana kupila jako jeftine tapete koje savršeno skupoceno izgledaju. Tada je došla do zaključka je neurednost pre svega stanje uma. 

- Kako su prljavština i siromaštvo komšije, to znači i da je siromaštvo poseban način razmišljanja.Siromaštvo se ogleda i u neopranim rukama - pojasnila je spisateljica.

Škrtost i sebičluk koji oblikuju budućnost

Natalija je podelila svoje sećanje na divnu profesorku književnosti koja je na jednostavan način objasnila pojam tvrdičluka. Iako se čini kao da se ova pojava ne primećuje u većini domaćinstava, činjenica je da mnogi ljudi čuvaju posebne stvari za posebne prilike, neretko zanemarujući sadašnji trenutak.

Žrtvovanje sadašnjosti zarad budućnosti

Prikazana je priča o ženi koja je godinama štedela novac kako bi ostvarila svoj san o kući sa baštom, ali je tokom tog procesa zanemarila osnovne potrebe svojih ćerki. Ove devojke su, odrastajući u siromaštvu, usvojile stavove i obrasce ponašanja koji ih i dalje prate iako sada imaju stabilne izvore prihoda.

Uticaj siromaštva na podsvest i budućnost

Diskutuje se o uticaju siromaštva na decu koja odrastaju u takvim uslovima, naglašavajući da okruženje može imati značajan uticaj na njihovu budućnost, kako u obrazovanju tako i u formiranju stavova o novcu i potrošnji.

Kroz ove priče, otvara se pitanje škrtosti i sebičluka, ali i uticaja koje ovi obrasci ponašanja imaju na formiranje budućnosti. Ponekad, čak i najmanje odluke mogu imati dugoročne posledice na naše živote, a prepoznavanje ovih obrazaca može biti prvi korak ka promeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading