DVE GODINE SVAKI DAN, JELA JE KISELI KUPUS: Kada je otišla da izvadi krv ni doktor nije mogao da dođe sebi od ŠOKA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rešila je ono što mnoge muči.

DVE GODINE SVAKI DAN, JELA JE KISELI KUPUS: Kada je otišla da izvadi krv ni doktor nije mogao da dođe sebi od ŠOKA

Foto: Shutterstock, Facebook

Jedna Grkinja i nutricionista Angela Koljos je svakodnevno imala mučninu, dijareju, bol u stomaku, gasove i zadržavanje vode, zbog čega je odlučila da nešto preduzme. Odlučila je da dve godine jede kiseli kupus, prenosi "Zadovoljna.rs". Njena zapažanja je preneo portal medium.com.

- Malo lekara će predložiti da jedete više kiselog kupusa, a možda mnogi ni ne znaju šta sve ima kiseli kupus. Ni sama nisam znala, ali istraživanje mi je otkrilo sve koristi i vredelo je pokušati. U početku bila sam zatečena oštrim i kiselim ukusom. Najpre sam dobila nadimanje i gasove i strašnu gorušicu. Ali, istrajala sam i jednog dana ti simptomi su iznenada prestali zauvek.

- Mešavina probiotika, vitamina, minerala i antioksidanata kiselog kupusa doprinosi mnogim odličnim zdravstvenim prednostima, koje se možda neće pojaviti odmah, ali uz doslednu upotrebu vrlo brzo će biti deo vašeg života. Otkrila sam da možete da preskočite dan ili dva da jedete kiseli kupus, ali on toliko poboljšava ukus vaših obroka, da će vam nedostajati. Dosledna upotreba kiselog kupusa i druge fermentisane hrane, sa dugim voćem, povrćem i mahunarkama, pomoći će vašim crevima, imunosistemu, energiji i kognitivnim funkciijama - napisala je nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

Svaki dan je Grkinja jela kiseli kupus

- Prvo, jedenje kiselog kupusa je veoma bezbedno, a ja sam jela male porcije, otprilike jednu kašiku za obrok (za ručak i večeru). Dodavala sam ga namirnicama kao što što su povrće, jogurt sa probioticima i sočivo. Svakodnevno jedenje kiselog kupusa bez dodatnih prednosti druge hrane verovatno ne bi pomoglo zdravlju mojih creva. Želim da istaknem značajne simptome koje sam počela da osećam nakon više od meseci dosledne upotrebe, a još uvek imam dane kada se ne osećam baš dobro. Ti simptomi su obično rezultat stresa, nedostatka sna ili hormona. Nastavite čak i kada imate negativan odgovor nekoliko dana ili nedelja, isprobajte nove stvari da biste saznali šta vam odgovara - napisala je nutricionistkinja.

Prva promena - manje upala

- Kiseli kupus sadrži mnogo antioksidanata koji snažno deluju na sprečavanje upale. Najočigledniji znak za mene je bilo ogromno smanjenje upale creva i manje gasova, nadimanja i zatvora. To se nije dogodilo iznenada, ali sam primetila promenu posle određenog vremena. Istraživanja kažu da može potrajati i do šest meseci da bi se izgradio zdrav mikrobiom, a možda su moji produženi simptomi trajali zbog drugih faktora kao što su stres, nedostatak sna i druge namirnice u mojoj ishrani.

- Jedan pregled pružio je snažne dokaze da fermentisana hrana poput kiselog kupusa ima antiinflamatornu, antioksidativnu i antikancerogenu moć, što može da pomogne u zaštiti naše DNK od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Imajte na umu, međutim, da se moćno sredstvo koje se nalazi u kiselom kupusu zove indol-3, a takođe se nalazi i u svom povrću iz porodice kupusnjača - ne samo u kupusu. Dakle, pretpostavimo da jedete i fermentisani kupus i povrće iz porodice kupusnjača. U tom slučaju pomažete svom telu da smanji upalu, promoviše zdraviju hormonsku ravnotežu i bori se protiv bilo kakvog potencijalnog rizika od rasta ćelija raka u vašem telu.

- Svako će neizbežno osećati stres i to na mnogo različitih nivoa, u zavisnosti od vašeg razmišljanja, onoga što se dešava oko vas i vašeg nivoa tolerancije. Ja ne samo da sam osećala stres zbog preopterećenosti i ispita, zadataka i bilo čega drugog što ide uz studentski život, takođe sam se osećala užasno zbog toga što mi je sve vreme tako neprijatno. Svi ovi faktori ne mogu pomoći, ali imaju negativne efekte na funkcionisanje vašeg mozga. Ponekad bih se borila da razmišljam jasno i da budem kreativna i osećala bih se kao da sam udarila u zid pre nego što sam počela.

- Veoma je važno da imate pravu vrstu bakterija koje uspevaju u vašim crevima jer šalju poruke vašem mozgu, utičući na to kako on funkcioniše i kako percipirate svet oko sebe. Kiseli kupus može igrati moćnu ulogu jer pomaže da se poveća kapacitet naših creva da apsorbuje korisne minerale vezane za raspoloženje, a koji uključuju magnezijum i cink. Ako uzimate lekove protiv depresije, prvo se obratite svom lekaru jer određena jedinjenja u kiselom kupusu mogu negativno da utiču na njih.

Foto: youtube.com/ Bokina kuhinja

Nakon što je žena uradila krvnu sliku primetila je da joj se gvožđe poboljšalo

Treća promena - manje nadimanja i kilograma

- Dok sam jela kiseli kupus, primetila sam da mi se smanjio stomak, koji je mogao da bude veći i zbog nadimanja ili zadržavanja tečnosti. Iako nisam nameravala da imam koristi od gubitka težine jer sam već vitka, nenadut stomak je bio lepo iznenađenje.

Četvrta promena - varenje se poboljšalo

- Volim da dam procentualni rejting na osnovu toga kako se sada osećam, za razliku od vremena kada sam patila. Ne bih rekla da želim bilo šta da ocenim sa 100 odsto jer taj procenat ne postoji, ali kada kažem da nešto pomaže 90 odsto, to govori mnogo. Iako poboljšanje ne mogu da svedem samo na jednu stvar, mogu sa velikom sigurnošću da kažem da mi je uporno jedenje kiselog kupusa iz dana u dan uveliko poboljšalo varenje.

- Ti rezultati su se pokazali u mojoj poslednjoj analizi krvi, budući da je doktor komentarisao moj viši nivo gvožđa. To je bilo iznenađenje, pošto sam oduvek bila anemična i samo sam to pripisala lošem zdravlju creva. Probiotici poput kiselog kupusa mogu da pomognu u poboljšanju kvaliteta crevnih bakterija nakon produžene ili redovne upotrebe antibiotika, a takođe mogu pomoći u prevenciji dijareje - napisala je nutricionistkinja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading