STARI OBIČAJI NA BOŽIĆ KOJI MNOŽE BLAGOSTANJE I SREĆU: Naši su verovali da će OVO uneti radost u DOM

Autor: N.J.

Lifestyle

07.01.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri običaja za koje verovatno niste čuli.

STARI OBIČAJI NA BOŽIĆ KOJI MNOŽE BLAGOSTANJE I SREĆU: Naši su verovali da će OVO uneti radost u DOM

Foto: Shutterstock

Porodica proslavlja praznike

Božić je praznik koji ima mnogobrojne običaje. Pored onih koje i dan danas prakitujemo, postoje manje poznati koji se danas uglavnom ne slede. Naši stari su verovali da će ti običaji uneti sreću i blagostanje u dom.

Pravoslavni vernici proslavljaju 7. januara Božić prema starom julijanskom kalendaru. Tome prethodi Božićni post koji traje 40 dana. Tada bi vernici trebalo da se uzdržavaju od mnogobrojnih aktivnosti, koje sveštenici smatraju gresima.

Otac Tomislav Cvetinović u intervjuu za Republiku rekao je šta ne biste smeli da radite danas.

- Ako se ljudi bave gatanjem, vračanjem, tumačenjima prema horoskopu, ako se opijaju, govore ružne reči odnosno psovke. Takođe, mnogi zanemaruju i svađu, to je sve greh i time se ogrešimo tih dana. Time se umanjuje značaj praznika. Svima treba da nam bude bitno da se ne bavimo gorenavedenim na ovako veliki praznik - rekao je sveštenik.

Ceo intervju sveštenika Cvetinovića o Božiću i gresima pročitajte ovde.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Četiri manje poznata običaja na Božić

Zaboravljeni običaji na Božić

Ovi zaboravljeni običaji uglavnom se ne praktikuju više tokom praznika, ali nekada su čvrsto stajali kao deo tradicije.

1. Ogledanje u masti od kačamaka

Kada ustanete ujutru prvo morate da pogledate svoje lice. Potrebno je da vidite svoj odraz u masti da biste se zaštitili od uroka tokom cele godine.

2. Badnje veče

Sa kofom pune vode ispred vrata treba doći na Banje veče i pokucati, a kada neko sa druge strane pita "Ko je?" odgovara se "Božić bata", kada se upita šta nošiš kaže se "Kofu punu zlata". Tako se navodno unosilo u dom blagostanje na svim željenim poljima.

3. Uvođenje ovce

U okolini Koceljeve postoji jedan malo drugačiji običaj koji naravno neće svi ispratiti. Pre su domaćini u kuću uvodili ovcu kao položajnika. Kada ovca ulazi u kuću, domaćin unosi badnjak, a ona jede pšenicu. Inače, ona se bira tako što se dođe do obora, i koja je prva izađe ta će biti "položajnik". Veruje se da ako položajnik bude ovca, u kući će vladati ljubav i sreća.

4. Pijukanje oko kuće

Na dan kada se slama unosi u kuću, deca sedaju na nju i igraju se, a sve vreme pijuču. Ovaj običaj ima duboko ukorenjeno značenje, simbolizujući traženje poklona. Kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gde ih greje i čuva, tako isto roditelji brinu o svojoj deci, a Hrist o svim ljudima. Ovaj običaj ističe važnost porodičnih vrednosti i brige o najmlađima. Kroz simbolično prikupljanje darova, deca se osećaju voljeno i zaštićeno, dok roditelji neguju tradiciju i prenose je kao deo kulturnog nasleđa. Danas se pijuče u kući ispod stola, a nekada se išlo oko kuće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading