DANAS IZGOVORITE OVU MOLITVU: Veruje se da ćete se tako izbaviti od NEVOLJA i privući dobru sreću!

Autor: M.O.

Lifestyle

16.11.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi pravoslavni vernici obeležavaju ovaj dan.

DANAS IZGOVORITE OVU MOLITVU: Veruje se da ćete se tako izbaviti od NEVOLJA i privući dobru sreću!

Foto: Printscreen/YouTube/BALKANKA- SERBIKA-SVE ZNA --UVEK AKTUELNO

Đurđic, Sveti Georgije

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Đurđic, praznik koji je posvećen prenosu moštiju Svetog Georgija. Ovaj praznik se uvek slavi 16. novembra i predstavlja ispunjenje želje ovog sveca da njegove mošti budu prenete iz Nikomidije u Lidu.

Sveti Georgije je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta godišnje. Pored Đurđica, vernici obeležavaju i Đurđevdan koji se slavi 6. maja, kao dan njegove smrti. Međutim, za razliku od Đurđevdana, Đurđic nije obeležen crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru. Ipak, ovaj praznik ima veliki značaj za pravoslavnu crkvu i za njega se vezuju mnogi običaji.

Republika

Foto: Republika

Obratite se danas Svetom Georgiju sa ovim rečima


Tokom dana Đurđica, vernici treba da se mole Svetom Georgiju za spas i blagostanje. Molitva Svetom Georgiju "Muke strašne izbegao nije" je veoma poznata i često se izgovara u ovom prazniku. Tim rečima se slavi Sveti Georgije koji je svoj život posvetio veri i odrekao se svega zemaljskog kako bi stekao Carstvo Nebesko.

Sveti Georgije je poznat po svojoj hrabrosti i požrtvovanosti. Svojim primerom, on nas podseća da treba da se odreknemo svih svetovnih stvari i da se okrenemo ka Bogu kako bismo postigli večno spasenje. Zato se Svetom Georgiju i danas obraćamo u molitvi, tražeći njegovu zaštitu i pomoć u teškim trenucima.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveti Georgije se smatra zastupnikom i zaštitnikom srpskog naroda. Vernici veruju da on može da ih zaštiti od svakog zla i da im pruži snagu da savladaju svaku nevolju. Zato se na današnji dan posebno moli za spas Srpskog naroda i da se odbrani od dušmanske pretnje.

Đurđic je dan koji nas podseća na hrabrost, požrtvovanost i veru Svetog Georgija. Njegovo ime se slavi širom Srbije, a mnogi običaji se vezuju za ovaj praznik. Neka nam Sveti Georgije bude primer i putokaz u životu, a njegova molitva neka nam bude snaga u svim izazovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading