JEDINA OSOBA KOJA JE PREŽIVELA PAD AVIONA DOLAZI IZ SRBIJE I UPISANA JE U GINISOVU KNIGU: Vesna je verovala da je ovo spasilo, a njihove reči nikada neće zaboraviti!

Autor: N.J.

Lifestyle

29.06.2023

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je 1972. godine jedva preživela pad aviona sa visine od 10. 000 metara.

JEDINA OSOBA KOJA JE PREŽIVELA PAD AVIONA DOLAZI IZ SRBIJE I UPISANA JE U GINISOVU KNIGU: Vesna je verovala da je ovo spasilo, a njihove reči nikada neće zaboraviti!

Foto: shutterstock

Vesna Vulović preminula je 2016. godine u 67oj godini. Mnogi je pamte kao bivšu srpsku stjuardesu koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad. Jedina je koja je preživela eksploziju aviona, kada je 26. januara 1972. godine bomba probila prtljažnik JAT - a na letu 367 iznad Čehoslovačke. Ona je verovala da je spasao Sveti Sava, a od njegove ikone nije se za života odvajala.

Na letu je bilo 28oro ljudi, a preživela je samo ona. Ono što je interesantno je da Vulovićeva nije ni bila predviđena za taj let, već su je zamenili sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna. Ona je bila uzbuđena zbog putovanja, ali kako je jednom ispričala delovalo joj je da drugi članovi znaju da će umreti.

Kaže da nisu nikada razgovarali o tome, ali da se saosećala sa njima. Tada je kapetan dugo bio zatvoren u svojoj sobi, a kopilot je za vreme tog slobodnog jutra govorio samo o sinu i ćerki "kao da niko drugi nema sina i ćerku", navela je.

Foto: youtube

Vesna Vulović

Primetila je jednog čoveka prilikom ukrcavanja i opisala ga kao nervoznog. Ona misli da je on stavio bombu u prtljažnik. Eksplozija je probila prtljažnik i došlo je do raspadanja iznad čehoslovačkog sela Srpska Kamenjica. Jedina je preživela, a pronašao je meštanin Bruno Honke jer je čuo kako vrišti ispod olupina. Honke je bio lekar za vreme Drugog svetskog rata i održao je u životu dok nisu došli spasioci.

Istražitelji vazdušne bezbednosti su njeno preživljavanje pripisali tome što su je kolica sa hranom zarobila u trupu aviona koji se odvojio od ostatka i srušio na zemlju. Kada se u kabini smanjio pritisak, putnici i ostatak posade izleteli su iz aviona, pali na zemlju i poginuli. Istražitelji veruju da je trup aviona, sa njom unutra, sleteo pod uglom u šumu pokrivenu snegom, što je ublažilo pad. Dok lekari misle da je njen nizak krvni pritisak prouzrokovao da se brzo onesvesti nakon što se u kabini smanjio pritisak, te da je to sprečilo da joj srce ne pukne od udara. Izjavila je tada da je bila svesna svog niskog krvnog pritiska kad se prijavila da bude stjuardesa i znala je da neće proći pregled za stjuardesu te je popila više kafe i šećera, nakon čega je bila prihvaćena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading