SRBI VERUJU DA SVAKA PORODICA IZNAD ULAZNIH VRATA MORA IMATI OVO! Štiti i donosi MIR, a tera ZLO napolje

Autor: N.J.

Lifestyle

14.06.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka baka zna da se ovo drži iznad ulaznih vrata.

SRBI VERUJU DA SVAKA PORODICA IZNAD ULAZNIH VRATA MORA IMATI OVO! Štiti i donosi MIR, a tera ZLO napolje

Foto: Shutterstok

Ako slušate priče baka onda znate šta se drži iznad ulaznih vrata. Uglavnom svaka porodica koju čine vernici zna da bi iznad ulaznih vrata trebalo držati ikonu i to ne bilo koju već ikonu Svetog Arhangela Gavrila. Obeležava se 26. jula, iako nije označen crvenim slovom smatra se bitnim praznikom. On je simbol radosti, mira i ljubavi u čitavom čovečanstvu.

Veruje se da na taj dan devojke ne smeju da se bave ručnim radom, ali da bi tada trebalo nešto započeti bez obzira na to da li je reč o nekom odnosu ili poslu. Ova ikona iznad ulaznih vrata prema pričama baka štiti od ulaska zlih osoba u kuću, i donosi mir i radost porodici.

Reč ikona izvorno je grčka reč i znači portret, u užem smislu slika religioznog sadržaja. Ikone ne mogu stajati bilo gde u kući onako kako vi želite ili vam odgovara, već ima svoje mesto. Postavljanje pravoslavnih ikona u stanu ili kući treba da bude na istočnom zidu počasne, glavne prostorije.

Foto: shutterstock

Bela ulazna vrata

Evo kako inače postaviti ikonu u kući

Međutim, tu sada postoji jedan problem. Pošto se kuće ili stanove ne orijentišu kao Pravoslavni hramovi (istok - zapad), onda nekada nije moguće da istočni zid bude prazan. Na toj strani nekada su vrata, prozori i slično, zbog čega nije moguće postaviti ikonu tu. U tom slučaju ikone treba postaviti na zid na kome ima slobodnog prostora, ali da ikona bude na središnjem, centralnom mestu tog zida.

Prvi način: ikonu Krsne slave staviti u sredinu, a sa leve strane ikone Krsne slave (leva strana kada gledate u ikonu) postaviti ikonu Presvete Bogorodice, sa desne strane ikonu Gospoda Isusa Hrista.

Drugi način: ikonu Gospoda Isusa Hrista treba postaviti u sredinu, levo (vaša leva strana kada gledate u ikonu) treba postaviti ikonu Presvete Bogorodice, a desno porodičnu ikonu Krsne slave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading