OD HRANE IZ ZAMRZIVAČA MOŽETE DA UMRETE: Čitava porodica PREMINULA nakon što su OVO pojeli!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.12.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka hrana ima svoj rok, iako je u zamrzivaču.

OD HRANE IZ ZAMRZIVAČA MOŽETE DA UMRETE: Čitava porodica PREMINULA nakon što su OVO pojeli!

Foto: Shutterstock

Ljudi se oduvek trude da bez puno ulaganja i napora sačuvaju hranu. Prvi put se zamrznuta hrana pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama 1930. godine, a već je do 1940. takav način čuvanja hrane postao već svima dostupan. 

Zamrzavanje hrane je sada već standardni način čuvanja svih namirnica, međutim retko ko zna koliko sme šta da se čuva u zamrzivaču. 

Republika

Foto: Shutterstock

Čak i hrana iz zamrzivača ima svoj rok upotrebe

 

Opasnost od trovanja 

Devetoro članova porodice iz kineskog grada Đisi preminulo je nakon što su pojeli kontaminirane nudle koje su bile ostavljene u zamrzivaču.

Republika

Foto: Shutterstock

Nakon kontaminiranje hrane ubzo se javljaju mučni simptomi

 

Sedmoro članova je preminulo desetog oktobra, pet dana nakon što su jeli čuvenu kinesku poslasticu "Suantangzi" iz domaće kuhinje, dok je dvoje preminulo kasnije. Poslednja osoba koja je preminula je žena po imenu Li, čija je smrt zabeležena u ponedeljak. Troje dece iz porodice nije jelo supu sa nudlama jer im se nije dopao njen ukus.

Direktor za sigurnost hrane iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hejlungđang je rekao za "China News Service" da je najčešće fatalno trovanje ovom kiselinom. 

Simptomi trovanja bongkrek kiselinom obično se javlja samo nekoliko sati nakon što se pojede kontaminirana hrana. 

Simptomi su: 

  • Bolovi u stomaku, 
  • znojenje, 
  • moguća koma, 
  • nesvestica...

Smrt može uslediti samo dan kasnije 

-Trovanje može da nanese obiljnu štetu mnogim ljudskim organima, uključujući jetru, bubrege, srce i mozak - rekao je Gao Fej i dodao da ne postoji protivotrov kao i da je stopa smrtnosti od 40 do 100 odsto.

Ono što je bitno da znate jeste da je ova kiselina otporna na kuvanje na visokim temeraturama! 

Ova vrsta kiseline nalazi se i u fermentisanom kokosu, zbog čega je indonezijsko jelo "tempe bongkrek" već duže vreme zabranjeno (takođe, povučeno je i jelo "djenkol beans").

U Indoneziji je od 1951. do 1975. svake godine zabeleženo 288 trovanja bongkrek kiselinom i 34 smrtna slučaja izazvanih njome.

U Mozambiku je registrovan slučaj trovanja ovom kiselinom nakon konzumiranja domaće proizvednog piva. 

Da li znate koliko dugo sme biti meso zamrznuto?

Živinsko meso sme do godinu dana da se čuva u zamrzivaču, a ukoliko je rasparčano, do devet meseci. Jagnjetina devet meseci, dok svinjetina i junetina, šest do devet meseci. Već u devetom mesecu bi trebalo da se izbaci iz zamrzivača, navodi nutricionistkinja dr Veroslava Stanković.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading