PRVO IDU SRČANI PROBLEMI PA MOŽDANI UDAR: Dr Jovanović otkrila koji je to najveći faktor RIZIKA!

Autor: M.O.

Lifestyle

29.11.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moždani udar ne bira ni mesto, ni vreme, a ni godine.

PRVO IDU SRČANI PROBLEMI PA MOŽDANI UDAR: Dr Jovanović otkrila koji je to najveći faktor RIZIKA!

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/RTS

Prema statistici na svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar u Srbiji, a na svakih 60 minuta se umre od istog. 

Ipak, moždani udar može da se spreči, a ako se dogodi može uspešno da se leči. 

Dr Dejana Jovanović je otkrila koji je to prvi faktor rizika kod nastanka moždanog udara i kako se leči. Prema njenim rečima, moždani udar ne bira ni vreme ni mesto, a ni godine. 

- Što duže živimo, to je veća verovatnoća da ćemo dobiti moždani udar, ali na to ne možemo da utičemo. Zato možemo da utičemo na spektar faktora rizika. Na prvom mestu je hipertenzija. Dozvolite mi apostrofiram i  jedan poremećaj srčanog ritma - atrijalnu fibrilaciju. Nisu svi poremećaji srčanog ritma rizični za nastanak moždanog udara, ali ovaj konkretno jeste i tu okidač može biti to što nije uvedena odgovarajuća preventivna terapija protiv zgrušavanja krvi ili se iz nekog razloga ona privremeno obustavi i to kao okidač vidimo u svakodnevnoj praksi - objasnila dr Jovanović za RTS.

Uglavnom se beleži kod osoba srednjeg ili starijeg doba i to češće kod onih koje imaju veliki broj pridruženih bolesti. 

Republika

Foto: Printskrin

Moždani udar može sve da pogodi

 

- Ono što nas uznemirava je da veliki broj tih pacijenata koji imaju pridružene bolesti ima nelečenu hipertenzijujer ona ne smeta, ne boli, pa kad nešto ne boli, onda nema razloga ni da se leči. To onda ostavlja posledice na krvnim sudovima i te posledice se onda vide u srednjim godinama - odala je profesorka Jovanović.

Kako se moždani udar leči 

Profesorka ističe da su od kraja devedestih godina dve revolucionarne promene nastale u lečenju. Uvođenje terapije za razbijanje ugruška i vađanje ugruška iz zapušenog krvnog suda. 

- Rok za primenu te terapije za razbijanje ugruška je negde oko četiri i po sata, ali danas imamo i mogućnosti da, naprednim skenerskim metodama, detektujemo pacijente kojima može i posle tog vremena da se terapija da i do devet sati, ali to nije svaki pacijent - naglasila je dr Jovanović.

Simptomi moždanog udara

  • Poremećaj govora, 
  • naglo oduzetost jedne polovine tela, 
  • smetnje u vidu,
  • jaka glavobolja, 
  • nestabilost pri hodu. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading