SRBI SE POGREŠNO LEČE OD VIROZE I PREHLADE: Kada nešto zaboli, svi odmah OVO urade i naprave opšti HAOS u organizmu!

Autor: M.O.

Lifestyle

16.11.2023

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na simptome!

SRBI SE POGREŠNO LEČE OD VIROZE I PREHLADE: Kada nešto zaboli, svi odmah OVO urade i naprave opšti HAOS u organizmu!

Foto: pexels.com

Nutricionistkinja Sandra Krstev Barać otkriva najčešće zablude i greške prilikom lečenja prehlade, gripa i viroze.

Prvo, važno je razgraničiti prehladu od gripa. Prehlada je uobičajeno virusno oboljenje koje pogađa gornji respiratorni trakt. Simptomi prehlade, poput kijavice, vodenih očiju i iritacije grla, su obično kraći i manje komplikovani, dok su ozbiljne komplikacije, kao što je upala pluća, retke. Grip, s druge strane, ima jači intenzitet, teže simptome i duže trajanje.

Mnogi se suočavaju s prehladom i gripom uzimajući velike doze vitamina C. Visoke doze vitamina C (1-2 g/dan) dokazano skraćuju trajanje prehlade i ublažavaju simptome. Međutim, prekomerna upotreba (više od 2 g/dan) može izazvati neželjene efekte poput proliva, povraćanja i vrtoglavice, što čini ovu vrstu prevencije i lečenja nepreporučljivom.

Vitamini A i E, zajedno s mineralima cinkom, bakrom i selenom, su manje poznati saveznici protiv prehlade i gripa. Kiseli kupus se ističe kao namirnica koja ne samo da jača imunološki sistem već i povoljno deluje na disajne organe.

Republika

Foto: pixabay.com

Važno je da razlikujete prehladu i grip

 

U ishrani osoba s prehladom i gripom, beli luk ima važno mesto zbog supstanci koje pomažu kod grlobolje i infekcije pluća. Fermentisani mlečni napici doprinose jačanju imunološkog sistema, a ren (narendan, kuvan u mleku ili pomešan s medom) se posebno preporučuje, prenosi "Mondo".

Domaća pileća supa je odlična kod prehlade i gripa jer olakšava simptome, što potvrđuje i savremena nauka. Čajevi od kamilice, zove, hajdučke trave i šipka su korisni za smanjenje otečenosti sluznice nosa i grla, sprečavanje dehidratacije i umirivanje upale. Ipak, treba odabrati pravi čaj, a najbolje rezultate pružaju čajevi od kamilice, zove, hajdučke trave i šipka, posebno uz dodatak meda.

Kada je reč o želudačnoj virozi, koja zahvata želudac i creva, preporučuje se odmor za želudac, izbegavanje unosa hrane, uz nadoknadu tečnosti i elektrolita. Čajevi od kamilice, šipka i nane su korisni u ovom slučaju.

Biljke poput ehinacee i pelargonium sidoides predstavljaju poznate imunostimulanse, a primena ovih biljaka može ublažiti simptome viroze i skratiti trajanje bolesti.

Važno je biti oprezan s antibioticima, jer nisu delotvorni protiv virusa. Antibiotike treba koristiti samo kod bakterijskih komplikacija, a nepravilna upotreba može dovesti do pojave tolerancije ili nedelotvornosti. Antibiotici se preporučuju samo kod bakterijskih komplikacija gripa, poput upale sinusa ili infekcije uha. U suprotnom, treba izbegavati njihovu upotrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading