POMOĆU OVOG TESTA SAZNAJTE DA LI STE INTOLERANTNI NA LAKTOZU: Jedno istraživanje je došlo do veoma ČUDNOG podatka, OVO će vas sigurno sve zbuniti

Autor: M.O.

Lifestyle

28.09.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo istraživanje će vas iznenaditi, ali manje poznati simptomi intolerancije na mleko.

POMOĆU OVOG TESTA SAZNAJTE DA LI STE INTOLERANTNI NA LAKTOZU: Jedno istraživanje je došlo do veoma ČUDNOG podatka, OVO će vas sigurno sve zbuniti

Foto: www.profimedia.rs

Kada se govori o tome da li je mleko zdravo i da li ga treba svakodnevno unositi u organizam, ni sami stručnjaci nisu složni oko toga. 

Jedni, poput srpskog imunologa dr Borislava Kamenova tvrde da mleko nanosi više štete nego koristi, ima i druga strana koja tvrdi da je itekako dobro za naš ogranizam. 

Često se kod nekih javlja reakcija na ovu namirnicu poput dijareje, nadimanja, što ponekad može ukazati o intoleranciji na mlečne proizvode. 

Prema rečima dijetologa Darije Korableve, glavni uzročnik intolerancije na ovaj napitak jeste mlečni šećer - laktoza, a simptomi ove pojave su prilično raznovrsni - od težine u stomaku i nadimanja, pa do hronične gnojne angine i karijesa.

Kako je objasnila, laktoza se "normalno" razlaže u tankom crevu zbog čega se mlečni proizvodi lagano vare. 

Republika

Foto: pixabay.com

Proverite da li ste intolerantni na laktozu jednostavnim testom

Istaživanja koja su se sprovela marta 2016. godine u " The American Journal of Clinical Nutrition" dovela su do zaista čudnih podataka. 

Oni su ispitivali, mleko, dijetalnu kolu, ledene čajeve, kafu, pivo, sok od pomorandže, sportske napitke, a zatim uporedili rezultete sa običnom vodom.  

Nalazi su pokazali da je mleko bilo hidratantnije od obične vode jer kada su učesnici pili mleko, mogli su da zadrže tečnost duže nego kada su pili vodu, prenosi "Realsimple".

Kako saznati da li smo intolerantni na mleko?

Intolerancija na mleko je uzrokovana niskim nivoom ili potpunim odsustvom laktaze, enzima koji pomaže u varenju laktoze. Dr Korableva kaže da simptomi poput težine u stomaku, nadimanja, grčeva, dijareje ili zatvora, ekcema ili akni, začepljenosti nosa, belog premaza na jeziku, suvih usta, hronične upale krajnika i razvijanja karijesa ukazuju na intoleranciju na laktozu.

Ako želite da proverite da li ste intolerantni na mlečni šećer potrebno je da se testirate.

Sve što je potrebno jeste da privremeno isključite mlečne proizvode iz ishrane, ako simptomi nestanu, najverovatnije postoji netoleracija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading