OVAKVO ZADOVOLJAVANJE U KREVETU DOVODI DO OPASNOG RAKA? Stručnjaci tvrde da je to slučaj u čak 70 odsto slučajeva!

Autor: M.O.

Lifestyle

26.09.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi nisu očekivali da ovo zadovoljstvo može dovesti do te opake bolesti.

OVAKVO ZADOVOLJAVANJE U KREVETU DOVODI DO OPASNOG RAKA? Stručnjaci tvrde da je to slučaj u čak 70 odsto slučajeva!

Foto: Shutterstock

Stručnjak Univerziteta u Birmingemu podsetio je da je otkrivena veza između jednog intimnog čina i određenog tipa kancera

Kako piše britanski Guardian, eksperti tvrde da je oralni odnos doveo do "epidemije" raka grla, koji je sada navodno češći nego rak grlića materice u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Nova studija ukazuje da je upravo oralno zadovoljavanje izazvalo veliki porast određenog tipa raka grla koji se naziva orofaringealni rak, koji pogađa područje krajnika i zadnjeg dela grla.

Slučajevi raka orofarinksa povezanog s humanim papiloma virusom (HPV) porasle su od 2015. do 2019. godine za 1,3 posto kod žena i 2,8 posto kod muškaraca.

Republika

Foto: Shutterstock

Oralni seks može da dovede do raka grla

 

Iako postoji vakcina protiv HPV-a, primilo ju je samo 54 odsto Amerikanaca, što je daleko ispod cifre od 80 odsto za koju se veruje da je prag koji garantuje smanjenu transmisiju. 

- Tokom poslednje dve decenije, došlo je do ubrzanog porasta raka grla na Zapadu, do te mere da su ga neki nazvali epidemijom - napisao je dr Mehana u tekstu za "The Conversation".

- Ovo je posledica velikog porasta specifične vrste raka grla po imenu orofaringealni rak - zaključuje on.

Prema članku objavljenom na portalu Guardian-a, oralni seks je, navodno, najveći faktor rizika za razvoj raka, a nadmašuje i pušenje, konzumiranje alkohola i nezdravu hranu.


Dr Mehana objašnjava da oralno zadovoljavanje može da dovede do infekcije HPV-om u zadnjem delu grla ili blizu krajnika, a takve infekcije uglavnom prolaze same od sebe. Međutim, on kaže da u nekim slučajevima one mogu da dovedu do karcinoma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Postar

27.09.2023 13:28

A govorio sam zeni da to ne radimo.