DOKTOR UPOZORAVA ZBOG ČEGA JE OPASNO SPAVATI NA DESNOJ STRANI: Ovo loše utiče na zdravlje Srba, evo šta se preporučuje

Autor: N.J.

Lifestyle

01.09.2023

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo šta se dešava ako spavate na desnoj strani.

DOKTOR UPOZORAVA ZBOG ČEGA JE OPASNO SPAVATI NA DESNOJ STRANI: Ovo loše utiče na zdravlje Srba, evo šta se preporučuje

Foto: shutterstock

Položaji za spavanje

Uglavnom čujemo brojne teorije kako nije "dobro" spavati u nekoj pozi ili koliko je određeni položaj loš za negovanje kože. Takođe, spavanje na stomaku isticalo se kao jedan od gorih položaja na spavanje jer izaziva refluks kiselinu, pritiska stomak, opterećuje vrat, što sve donosi niz drugih tegoba kako objašnjava klinika Majo. Sigurno ste se bar nekad zapitali šta je od toga istina?

Doktor Karan Raj, koji inače često snima na TikTok - u, oglasio se na pomenutoj društvenoj mreži nakon što su influenseri isticali da limunov sok pomaže kod refluksa kiseline. Želeo je da pokaže koliko je to pogrešno, te je u snimku uz pomoć vodenog balona to dočarao. Taj balon stavio je na dno flaše koji je bio okrenut naopačke, odnosno prema dole.

Foto: Shutterstock

Devojka se budi nasmejana

U ovom slučaju voda je želudačna kiselina, balon je stomak, a flaša jednak. Tu gde se sastaju balon i flaša, lekar je nazvao sfinkter jednjaka, koji je objasnio kao neku vrstu ventila koji se nalazi između jednjaka i želuca kako bi sprečio da se sadržaj vrati nazad. Ističe da je to refluks kiseline, znači ono što obično izaziva gorušicu, a kod nekih može i upalu grla.

- Stomak se prirodno savija na levoj strani, a želudac i njegov sadržaj se nalaze nešto niže. Ovo otežava vraćanje sadržaja u jednjak, što znači da ćete imati manje šanse za refluks kiseline. Ukoliko spavate na desnoj strani, stomak i njegov sadržaj se nalaze malo više od najnižeg dela sfinktera i onda su šanse za refluks veći - rekao je u videu na TikTok - u.

Poručuje svima da uvek izbegavaju spavanje na desnoj strani, spavanje sa jednim jastukom i rani odlazak u krevet. On ističe da je najbolje spavanje sa dva jastuka, prenosi "Espreso".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading