OVO JE BOLEST 21. VEKA I SRPKINJE SU NA UDARU POREMEĆAJA: Mnogi savetuju da se uvede jedna namirnica kao obrok, ali to je VELIKA GREŠKA

Autor: N.J.

Lifestyle

18.03.2023

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovu namirnicu obavezno izbegavajte, ako imate problema sa insulinom.

OVO JE BOLEST 21. VEKA I SRPKINJE SU NA UDARU POREMEĆAJA: Mnogi savetuju da se uvede jedna namirnica kao obrok, ali to je VELIKA GREŠKA

Foto: Shutterstock

Povišen nivo šećera u krvi, gojaznost, stalna pospanost, depresija, nagli pad šećera, česta želja za slatkim nakon obroka – sve to su signali koji pokazuju da se nešto dešava u organizmu. Insulinska rezistencija može nastati zbog mnogobrojnih faktora, a put za izlečenje je jasan - zdrava ishrana, trening, mnogo vode, šetnja i smanjen unos ne slatkiša, nego šećera koji je sastojak i često slane hrane.

Damir Bracić, mentor za ishranu i trening objašnjava šta je insulinska rezistencija i kakvu poruku nam šalje organizam.

- Insulinska rezistencija je samo znak da unosite više nutrijenata nego što je potrebno, ponajviše šećera i ugljenih hidrata. Sva hrana koju pojedemo može da se iskoristi u tri forme: ugradnja u tkivo, energija i skladištenje masti. Insulinska rezistencija je samo signal tela da mu ne treba tolika količina nutrijenata koliko mu dajete. Pošto već dugo preopterećuje organizam sa nutrijentima, nisu mu potrebni novi nutrijenti za ugrađivanje, ne treba mu tolika energija i na sve to ima višak koji ne zna kako da iskoristi - objasnio je on u jednom od svojih videa na TikTok – u.

Foto: pixabay.com

Pripremljena ovsena kaša sa bananom

Jedini način da rešite insulinsku rezistenciju je da izbacite sve vidove šećera, jedete tri obroka dnevno i oko jedan kilogram zeleniša svaki dan, savetuje. Kada pomislite na dijetu i zdravu hranu sigurno su vam već pale napamet ovsene pahuljice koje zapravo mnogi i savetuju kao obrok. Ipak, Bracić objašnjava zašto to nikako nije dobar izbor.

 

@dacin_nacin Sa treningom se stvara anabolična sredina u organizmu i sa porastom misicne mase se otvaraju novi insulinski receptori kako bi se dostavili nutrijenti. Tako se balansira organizam i smanjuje insulinska rezistencija. #insulin #insulinskarezistencija #fizickaaktivnost #fitness #vezbanje #vezbanje #trening ♬ original sound - Damir Bracić

 

- Vaš organizam se bori sa metabolizmom šećera, dok sam ovsenim pahuljicama od jutra podižete nivo šećera i insulina za ceo dan. Sa ovsenim pahuljicama ujutru osećaćete glad ceo dan i moraćete da imate više obroka.

On savetuje da doručak imate što kasnije od buđenja kao i da sadrži proteine, masti i salate, jer na taj način puštate organizam da sam izbalansira nivo energije tokom celog dana. 

- Jetra ima oko 2500 kalorija šećera u zalihama. To znači da će obaviti sve fiziološke potrebe organizma sa ili bez doručka sa hidratima - završava Damir. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading