PET SIGNALA JAVLJAJU SE DECENIJAMA RANIJE: Kardiolog UPOZORAVA - Sve počne suptilno, a onda nastanu SRČANI PROBLEMI

Autor: N.J.

Lifestyle

05.03.2023

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet signala javlja se decenijama pre.

PET SIGNALA JAVLJAJU SE DECENIJAMA RANIJE: Kardiolog UPOZORAVA - Sve počne suptilno, a onda nastanu SRČANI PROBLEMI

Foto: Shutterstock

Bolest srca često se smatra bolešću starijih. Simptomi mogu početi kao suptilni, što povećava verovatnoću da će biti propušteni ili odbačeni. Uobičajeni problemi poput teskobe, umora i bolova u udovima zapravo mogu biti znak dubljeg problema, smatra kardiolog Dipak Bat.

1. Anksioznost i srčane bolesti su povezane

Ako ste stalno pod stresom, to oštećuje srce.

2. Bol u nogama


Iako je možda teško zamisliti da bol u nogama ima veze sa srcem, to može signalizirati da postoji dublji problem. Utrnulost, bol i trnci u nogama mogu biti znak da u ekstremitetima ne cirkuliše dovoljno krvi. Poznato kao periferna arterijska bolest (PAD), stanje nastaje kada arterije u nogama postanu uske i blokirane nakupljanjem plaka. To se može dogoditi iz različitih razloga, kao što su loša ishrana s visokim udelom holesterola, previše stresa, pušenje...

Foto: shutterstock

Bol u nogama

3. Problemi sa želucem

Osobe koje pate od srčanih bolesti često će u početku imati iznenadne i kratkotrajne bolove u stomaku. Kako se njihovo kardiovaskularno stanje pogoršava, njihovi gastrointestinalni problemi javljaće se sve češće. Dešava se iznenadna i oštra bol, obično u gornjem delu stomaka.

4. Umor

- To je vrlo nespecifičan simptom. Umor nije uvek posledica bolesti srca, možda samo lošeg sna - kaže doktor za "Dejli mejl".

Ali, objašnjava, kada krv ne može da cirkuliše dovoljno, osoba se takođe oseća umorno.

Foto: Shutterstock

Žena umorna radi

5. Znojenje


Obilno znojenje je bizaran, ali čest simptom srčanih problema. Osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti često će se znojiti zbog toga što njihovo telo mora više raditi kako bi pumpalo krv. Znojenje takođe snižava telesnu temperaturu, smanjujući opterećenje srca. Ono uklanja višak tečnosti iz tela čime se smanjuje opterećenje bubrega u čišćenju tečnosti u telu.

Ako bubrezi imaju problema s obavljanjem svojih dužnosti zbog srčane insuficijencije, tada znojenje može pomoći u održavanju vitalnih organa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading